MARIJA I NIKOLA

Marija Marjanović i Nikola Urošević su edukatori, profesionalni treneri pasa, bihejvioristi, čuvari pasa, hendleri, kinološke sudije i budući veterinari. Zajedno vode tim MN obuka pasa koji je posvećen treningu pasa metodom pozitivne stimulacije i edukaciji vlasnika kućnih ljubimaca.

Svoje dosadašnje bogato i raznoliko iskustvo u radu sa psima i njihovim vlasnicima Marija i Nikola rado prenose, radeći sa vlasnicima i psima individualno, kao i putem radionica i društvenih događaja.

Marija je svog prvog psa, mešanku Mazu, udomila kada je imala samo pet godina, dok je Nikola svoje prve korake napravio uz pomoć pudle Peni. Oboje su rasli uz pse i od ranog uzrasta ih je privlačio rad sa psima. Svakodnevica ispunjena druženjem sa psima obeležila je njihovo detinjstvo i uticala na njihovo profesionalno usmerenje.

Marija je posle Maze imala nemačke ovčare, mešance koje je udomljavala i šarpaninca Rexa sa kojim je zakoračila u svet obuke pasa. U početku je pokušala da uči od „profesionalnih dresera“. Međutim, njihove metode vaspitanja i obuke pasa zasnivale su se na primeni sile, a takvo ophođenje prema svom članu porodice, Rexu, Marija nije mogla da podnese. Odlučila je da pokuša sama da trenira psa.

Ulažući puno truda i rada i svakodnevno čitajući stranu literaturu, odlučila je da na Rexu primeni novostečena znanja. Rezultati su bili izuzetni. Šarplaninac je već posle nekoliko nedelja znao osnovne komande, a takođe i neke trikove poput preskakanja obruča i prepona, donošenja frizbija.

Nikola je odrastao u porodici kinologa. Njegovi deda i stric bili su lovci pa je, pored pudle Peni, u svet obuke pasa zakoračio sa poenterima, srednjeazijskim ovčarima, engleskim seterima, oštrodlakim ptičarima.

Lov ga nije privlačio, ali rad sa lovačkim psima je privukao njegovu pažnju. Nikola se suočio sa činjenicom da se obuka lovačkih pasa bazirala na primeni sile. Takav vid obuke želeo je da zaobiđe i zbog toga je, uz pomoć roditelja, sakupljao stranu literaturu i posvećeno učio o metodama pozitivne stimulacije.

Kada je imao 17 godina, Nikola je dobio svog prvog psa, Brika, u čijem treningu je primenjivao samo metode pozitivne stimulacije. Obučeni Brik i danas svakodnevno pomaže Nikoli i Mariji prilikom socijalizacije štenaca.

Pored Brika, tu je i Šljokica, king čarls kavalijer, koju je Marija udomila i obučila, zajedno sa Nikolom. Ona je primer da se i odrasli pas može naučiti svemu, uz efikasno ulaganje vremena, truda i strpljenja. Šljokica sada pomaže Mariji i Nikoli prilikom dolaska drugih vlasničkih pasa koji nisu navikli na odvajanje od svojih vlasnika.

Odrastajući u različitim sredinama, Marija i Nikola su stvorili neraskidivu vezu sa psima koja traje od detinjstva. Ljubav prema životinjama spojila ih je dolaskom na Veterinarski fakultet. Učenjem o evoluciji, anatomiji i fiziologiji pasa na fakultetu, Marija i Nikola su dodatno proširili svoje stručno znanje.

Pohađajući stručne seminare i predavanja, oni unapređuju svoje znanje o psima i njihovom ponašanju, a pre svega o načinu kako oni mogu da utiču na to ponašanje i da ga modifikuju.

 

Dosadašnje edukacije uključuju:

Dog Training (Diploma, International Alliance of Holistic Therapists David, Raynor)

Canine Behaviour Training (Diploma, International Alliance of Holistic Therapists, David Raynor)

– Animal Assisted Therapy (Diploma, International Alliance of Holistic Therapists, David Raynor)

Professional Pet Sitter & Stress-Free Dog Walker (Kinološka akademija)

– Stress-Free Dog Show Handler (Kinološka akademija)

– Practice Seminar on Pack-Managment and Training Dogs with Positive Motivation (Österreichischer Dalmatiner Club Margot Nemecek, Austria)

– USUI sistem univerzalne životne energije II stepen (reiki, rad sa životinjama)

– Trening pasa pozitivnom motivacijom (Anima Canis)

– Socijalizacija, ponašanje i vaspitanje pasa, Osnovna obuka pasa (Kinološka akademija)

-Homeopatija za pse

Uz škole za trenere pasa i bihejvioriste (Velika Britanija, Austrija, Nemačka) koje su završili, učestvovali su na nekoliko praktičnih seminara u Nemačkoj i Austriji kod profesionalnih trenera koji se već trideset godina bave treningom pasa. S njima su ostvarili saradnju koja im omogućava razmenu iskustava i dalje unapređivanje stručnog znanja.

Marija i Nikola su se opredelili da ceo život posvete učenju, profesionalnom usavršavanju i unapređivanju svog znanja. Imali su izuzetnu priliku da 2019. godine 25 dana provedu u centru za socijalizaciju pasa u Austriji, gde su stekli dodatna teorijska i praktična znanja o ponašanju pasa.

Pored toga, organizacija MN obuka pasa deo je platforme organizacija koje od 2015. godine organizuju Šetnju odgovornih vlasnika pasa u okviru Beogradskog maratona. Cilj ovog događaja jeste promovisanje odgovornog i humanog odnosa prema životinjama.

Kroz ovaj i druge događaje zagovaraju održivo sistemsko rešenje problema napuštenih kućnih ljubimaca. Trening pasa i edukacija vlasnika su izuzetno važne mere u okviru takvog rešenja jer najveći broj pasa završi na ulici zato što vlasnici nisu informisani da je štencima potrebno vaspitanje i obuka zasnovana na pozitivnoj stimulaciji.  

Zalažu se da se obezbedi dobrobit životinja u obuci pasa i da se trening pasa prepozna kao deo rešenja i kad je u pitanju odgovorno vlasništvo pasa i kad je u pitanju rešenje problema napuštenih kućnih ljubimaca.

Marijin i Nikolin slogan “Srećan pas, srećna porodica” govori o njihovom zalaganju da se edukacijom vlasnika i treningom pasa zasnovanom na metodama pozitivne stimulacije obezbedi dobrobit psima i blagostanje porodice koja sa svojim obučenim ljubimcima može da živi skladno i srećno.