ŽELIŠ DA TRENIRAŠ SVOG PSA

Ali i da se zabaviš ?
Knjiga Moja prva šapa namenjena je svima vama koji imate psa ili tek želite da ga nabavite.
 

Sve delove u knjizi posmatrajte kao komadiće jedne velike slagalice, koji kada se lepo uklope, kao rezultat imaju lepo vaspitanog i istreniranog psa. Tako dobijate srećnog psa i srećnu porodicu.

Naš slogan “Srećan pas, srećna porodica” govori o našem zalaganju da se edukacijom vlasnika i treningom pasa zasnovanom na metodama pozitivne stimulacije obezbedi dobrobit psima i blagostanje porodice koja sa svojim obučenim ljubimcima može da živi skladno i srećno.

moja prva šapa

Vaši utisci ...

Knjiga “Moja prva šapa” počinje onog momenta kada dobijete želju da imate psa.

 • Kako da izaberete baš onog za vas ?
 • Šta je sve potrebno za tvoje novo štene ?
 • Kako da pripremite prostor za vašeg novog člana porodice.
 • Kako da uspostavite dnevnu rutinu.
 • Kako sa pelenama
 • Kako psi vide svet oko sebe.
 • Naučićete govor tela kod pasa.
 • Čemu služe interaktivne igračke.
 • Šta je sve potrebno za socijalizaciju i na šta da obratite pažnju.
 • Kako da izgradite fokus.
 • Kliker reč
 • Moć jedne reči BRAVO
 • Način kako psi uče.
 • Gde počinjete sa treninzima.
 • Osnovne komande kao što su : Sedi, lezi, čekaj, dodji, fuj, pored.

PSI SU ROBOVI NAVIKA I AKO IM NA POČETKU POSTAVITE GRANICE MNOGO ĆE TE LAKŠE KASNIJE DA IM DOZVOLITE STVARI ALI I DA IM IH ODUZMETE

Za sve vas koji imate probleme sa vašim ljubimcem pripremili smo jedan deo u knjizi koji se odnosi na:

 • Destruktivno ponašanje
 • Lajanje
 • Pas vuče na povodniku ili neće da ide
 • Plašljivost
 • Strah od odvajanja
 • Skakanje na ljude
  . i još puno drugih naslova vas čeka u našoj prvoj knjizi “Moja prva šapa”

Naručivanje knjige pouzećem za Srbiju :

Knjiga može biti poslata samo na teritoriji Srbije. Za sve ostale zemlje dostupna je za online čitanje.
Navedite ulicu, broj i broj stana kako bi kurir znao tačno gde da uruči knjigu. Ako je kuća u pitanju broj stana izostavite.
Broj vašeg telefona biće korišćen samo kako bi ga naveli na paketu kao kontakt informaciju prilikom slanja.
Ako želite da prvi saznajete novosti i dobijate gomilu besplatnih saveta ostavite vaš E-mail.

O autorima

mn obuka pšasa, trening pasa, dresura pasa

Marija Marjanović

muska banda (Medium)

Nikola Urošević

Marija Marjanović i Nikola Urošević su edukatori, profesionalni treneri pasa, bihejvioristi, čuvari pasa, hendleri, kinološke sudije i veterinari. Zajedno vode tim MN obuka pasa koji je posvećen treningu pasa metodom pozitivne stimulacije i edukaciji vlasnika kućnih ljubimaca. Svoje dosadašnje bogato i raznoliko iskustvo u radu sa psima i njihovim vlasnicima Marija i Nikola rado prenose, radeći sa vlasnicima i psima individualno, kao i putem radionica i društvenih događaja.

Marija je svog prvog psa, mešanku Mazu, udomila kada je imala samo pet godina, dok je Nikola svoje prve korake napravio uz pomoć pudle Peni. Oboje su rasli uz pse i od ranog uzrasta ih je privlačio rad sa psima. Svakodnevica ispunjena druženjem sa psima obeležila je njihovo detinjstvo i uticala na njihovo profesionalno usmerenje. Marija je posle Maze imala nemačke ovčare, mešance koje je udomljavala i šarpaninca Rexa sa kojim je zakoračila u svet obuke pasa. U početku je pokušala da uči od „profesionalnih dresera“. Međutim, njihove metode vaspitanja i obuke pasa zasnivale su se na primeni sile, a takvo ophođenje prema svom članu porodice, Rexu, Marija nije mogla da podnese. Odlučila je da pokuša sama da trenira psa. Ulažući puno truda i rada i svakodnevno čitajući stranu literaturu, odlučila je da na Rexu primeni novostečena znanja. Rezultati su bili izuzetni. Šarplaninac je već posle nekoliko nedelja znao osnovne komande, a takođe i neke trikove poput preskakanja obruča i prepona, donošenja frizbija.

Nikola je odrastao u porodici kinologa. Njegovi deda i stric bili su lovci pa je, pored pudle Peni, u svet obuke pasa zakoračio sa poenterima, srednjeazijskim ovčarima, engleskim seterima, oštrodlakim ptičarima. Lov ga nije privlačio, ali rad sa lovačkim psima je privukao njegovu pažnju. Nikola se suočio sa činjenicom da se obuka lovačkih pasa bazirala na primeni sile. Takav vid obuke želeo je da zaobiđe i zbog toga je, uz pomoć roditelja, sakupljao stranu literaturu i posvećeno učio o metodama pozitivne stimulacije. Kada je imao 17 godina, Nikola je dobio svog prvog psa, Brika, u čijem treningu je primenjivao samo metode pozitivne stimulacije. Obučeni Brik i je sve do kraja 2021 svakodnevno pomagao Nikoli i Mariji prilikom socijalizacije štenaca. Nakon Brika u njihov svet dolazi nemački oštrodlaki ptičar Bak, a tu je i Šljokica, king čarls kavalijer, koju je Marija udomila i obučila, zajedno sa Nikolom. Početkom 2022 stigao je još jedan kavalijer Bu. Šljokica je primer da se i odrasli pas može naučiti svemu, uz efikasno ulaganje vremena, truda i strpljenja. Šljokica sada pomaže Mariji i Nikoli prilikom dolaska drugih vlasničkih pasa koji nisu navikli na odvajanje od svojih vlasnika.

Odrastajući u različitim sredinama, Marija i Nikola su stvorili neraskidivu vezu sa psima koja traje od detinjstva. Ljubav prema životinjama spojila ih je dolaskom na Veterinarski fakultet. Učenjem o evoluciji, anatomiji i fiziologiji pasa na fakultetu, Marija i Nikola su dodatno proširili svoje stručno znanje. Pohađajući stručne seminare i predavanja, oni unapređuju svoje znanje o psima i njihovom ponašanju, a pre svega o načinu kako oni mogu da utiču na to ponašanje i da ga modifikuju.

Dosadašnje edukacije uključuju:

– Dog Training (Diploma, International Alliance of Holistic Therapists David, Raynor)

– Canine Behaviour Training (Diploma, International Alliance of Holistic Therapists, David Raynor)

– Animal Assisted Therapy (Diploma, International Alliance of Holistic Therapists, David Raynor)

– Professional Pet Sitter & Stress-Free Dog Walker (Kinološka akademija)

– Stress-Free Dog Show Handler (Kinološka akademija)

– Practice Seminar on Pack-Managment and Training Dogs with Positive Motivation (Österreichischer Dalmatiner Club Margot Nemecek, Austria)

– USUI sistem univerzalne životne energije II stepen (reiki, rad sa životinjama)

– Trening pasa pozitivnom motivacijom (Anima Canis)

– Socijalizacija, ponašanje i vaspitanje pasa, Osnovna obuka pasa (Kinološka akademija)

– Homeopatija za životinje 2022

– Kinološke sudije (KSS)

Uz škole za trenere pasa i bihejvioriste (Velika Britanija, Austrija, Nemačka) koje su završili, učestvovali su na nekoliko praktičnih seminara u Nemačkoj i Austriji kod profesionalnih trenera koji se već trideset godina bave treningom pasa. S njima su ostvarili saradnju koja im omogućava razmenu iskustava i dalje unapređivanje stručnog znanja.

Marija i Nikola su se opredelili da ceo život posvete učenju, profesionalnom usavršavanju i unapređivanju svog znanja. Imali su izuzetnu priliku da 2019. godine 25 dana provedu u centru za socijalizaciju pasa u Austriji, gde su stekli dodatna teorijska i praktična znanja o ponašanju pasa.

Pored toga, organizacija MN obuka pasa deo je platforme organizacija koje od 2015. godine organizuju Šetnju odgovornih vlasnika pasa u okviru Beogradskog maratona. Cilj ovog događaja jeste promovisanje odgovornog i humanog odnosa prema životinjama.

Kroz ovaj i druge događaje zagovaraju održivo sistemsko rešenje problema napuštenih kućnih ljubimaca. Trening pasa i edukacija vlasnika su izuzetno važne mere u okviru takvog rešenja jer najveći broj pasa završi na ulici zato što vlasnici nisu informisani da je štencima potrebno vaspitanje i obuka zasnovana na pozitivnoj stimulaciji.  

Zalažu se da se obezbedi dobrobit životinja u obuci pasa i da se trening pasa prepozna kao deo rešenja i kad je u pitanju odgovorno vlasništvo pasa i kad je u pitanju rešenje problema napuštenih kućnih ljubimaca.

Marijin i Nikolin slogan “Srećan pas, srećna porodica” govori o njihovom zalaganju da se edukacijom vlasnika i treningom pasa zasnovanom na metodama pozitivne stimulacije obezbedi dobrobit psima i blagostanje porodice koja sa svojim obučenim ljubimcima može da živi skladno i srećno.  

moja prva šapa
Knjiga Moja prva šapa namenjena je svima vama koji imate psa ili tek želite da ga nabavite.
 

Sve delove u knjizi posmatrajte kao komadiće jedne velike slagalice, koji kada se lepo uklope, kao rezultat imaju lepo vaspitanog i istreniranog psa. Tako dobijate srećnog psa i srećnu porodicu.

Treniranje psa je zabava za celu porodicu i svi trebaju da učestvuju.

Naručivanje knjige pouzećem za Srbiju :

Knjiga može biti poslata samo na teritoriji Srbije. Za sve ostale zemlje dostupna je za online čitanje.
Navedite ulicu, broj i broj stana kako bi kurir znao tačno gde da uruči knjigu. Ako je kuća u pitanju broj stana izostavite.
Broj vašeg telefona biće korišćen samo kako bi ga naveli na paketu kao kontakt informaciju prilikom slanja.
Ako želite da prvi saznajete novosti i dobijate gomilu besplatnih saveta ostavite vaš E-mail.

Trening počinje onog dana kada štene uđe u vaš dom. Počevši od osnovnih stvari kao što su navikavanje na pelene, odazivanje na ime, a sa 3 meseca štene treba upoznati sa komandom sedi. Ona je osnova svim ostalim komandama i mora biti perfektna. Svaka komanda koju radite sa psom počinje u kući. Da bi vaš pas slušao na ulici (bučnom mestu i punom ometača), on sve komande mora prvo da savlada u stanu (na njegovoj teritoriji gde ste mu Vi centar sveta), a ne na mestu gde je sve drugo interesantnije od vas. Ako niste spremni da prihvatite obaveze koje dolaze sa nabavkom psa nemojte ga ni uzimati. Poštujte njegova osećanja.

Trening/časovi obuke/edukacija vlasnika odvija se na adresi vlasnika, a time smo umanjili šanse da promena sredine utiče na ponašanje vašeg ljubimca. Mi volimo da vlasnik trenira svog psa jer time on gradi neraskidivu vezu između njega i psa. Mi smo tu da vas edukujemo, pokažemo vežbe koje se koristie za određenu komandu i vas usmeravamo da postanete najbolji trener svome psu. Vežbice u treningu su kratke i traju 15-20 minuta nekoliko puta dnevno. Čas je u trajanju do 90min i sastoji se iz teoriskog(prvi čas) i praktičnog dela. Posle časa ostajemo u kontaktu putem personalizovane viber grupe.

MN obuka pasa odlična je za ljude koji žele stabilnog porodičnog psa. Namenjena je za pse svih rasa i starosne dobi, a preteženo za štence. Puno imate da naučite o samoj psihologiji pasa, njihovom karakteru i na taj način razumeti njihove nagone i njihovo ponašanje. Prilikom ove obuke simuliraćemo situacije sa kojima se svakodnevno susrećete, i tada vršiti usmeravanje psa da dobro postupi. Cilj obuke je dobro obučen pas, a takođe i Vaše znanje koje Vam ostaje za ceo život, a pre svega zabava za vas i vašeg psa. Zbog toga uključujemo u obuku celu porodicu. Da bi prošli sa vlasnikom i vašim psom osnovne komande obično je potrebno 3-5 časova. Sve je individualno i nema pravila.

Posle individualnog časa za štence je dostupna i školica za štence (ne svaki dan za vašeg psa ). Ona se odvija svakog radnog dana od 9-17h, bez prisustva vlasnika. Mi prolazimo sa vašim psom ono što smo radili individualno na prvom času. Pored vežbanja vaš pas prolazi i deo socijlaizacije sa drugim psima. Školica je namenjena za štence do  7 meseci.

Naručivanje knjige pouzećem za Srbiju :

Knjiga može biti poslata samo na teritoriji Srbije. Za sve ostale zemlje dostupna je za online čitanje.
Navedite ulicu, broj i broj stana kako bi kurir znao tačno gde da uruči knjigu. Ako je kuća u pitanju broj stana izostavite.
Broj vašeg telefona biće korišćen samo kako bi ga naveli na paketu kao kontakt informaciju prilikom slanja.
Ako želite da prvi saznajete novosti i dobijate gomilu besplatnih saveta ostavite vaš E-mail.

Pas kroz igru uči da reaguje na osnovne komande koje vi izdajete. Osnovne komande koje pas mora da savlada su odazivanje na ime, dolaženje na poziv, navikavanje na povodac, hodanje pored nas, stajanje u mestu, vršenje nužde za to predviđeno mesto i navikavanje na njegovo mesto u domu. Pas mora da nauči da obraća pažnju na vas bez obzira koliko mu druge interesantne stvari odvraćaju pažnju. Najvažnija komanda je FOKUS. Mnogi od nas razgovaraju sa svojim psima, ali da li ste znali da nam se i oni obraćaju? Ne sa rečima, naravno, ali njihova lica i tela uvek pokazuju signale o tome kako se osećaju. Moramo gledati na ‘celog’ psa. Obraćanje pažnje na njihove individualne signale tela od velikog je značaja. Vaš pas uvek komunicira, pa zašto ne biste saznali više o signalima njihovog tela i pridružili se razgovoru? U knjizi Moja prva šapa detaljno smo prošli kroz signale.

Izložbena obuka i izvođenje pasa na izložbe

Za sve koji imaju takmičarsku želju imamo i uslugu inidividualnog časa izložebene obuke ali i izvođenja psa na izložbu. Priprema pasa za izložbu je jedan niz radnji koje hendler (vodič) i pas moraju da pokazu u ringu, tj na izlozbi na kojoj ucestvuju. Hendler je osoba koja pokazuje psa u ringu. To moze da bude sam vlasnik ili trener sa kojim je pas prošao odredjeni kurs obuke za izlozbe.

Stvari koje vaš pas mora da savlada:

 • gledanje zuba, testisa, dodir, potisak…
 • kretanje u ringu
 • stav

Da šape tvog psa ostanu mekane i da ih sačuvaš od soli pripremili smo ti paket uz koji dobijaš knjigu i balzam !

KNJIGA i BALZAM 50ml