Pažnja tvog psa

Fokus je temelj svega! Pravilno naučen fokus predstavlja čak 60% uspešno obavljenog treninga vašeg šteneta. Ali šta fokus zapravo znači? To je sposobnost vašeg psa da bude motivisan i usredsređen na vas, bez obzira na okolnosti. Kada vaše štene nauči da pruži svoju pažnju vama, otvara se širok spektar mogućnosti za učenje novih komandi i trikova.

Za početak, vežbamo fokus pomoću zvukova poljupca, coktanja ili dozivanja psa po imenu. Kada vaš pas reaguje na taj zvuk i pogleda u vas, odmah ga nagradite. Na taj način stvarate uslovni refleks kod psa da bude fokusiran na vas, što će olakšati sve buduće treninge.

Prvi korak je početi u prostoru bez ometača, poput sobe. Pozovite štene po imenu i kada vas pogleda, nagradite ga i pohvalite. Ponavljajte ovu vežbu dok ne primetite da vaš pas već prirodno usmerava svoju pažnju prema vama.

Fokus je jedna od najbitnijih stvari koje ćete naučiti vaše štene. Pravilno razvijen fokus znači više od 60% uspešno izvršenih komandi. Ovo će vašem psu omogućiti da se brže i lakše prilagodi različitim situacijama i okolinama.

Vaš pas će postati vaš najbolji prijatelj, a vi ćete biti ponosni na njegove postignute uspehe.

Ukoliko želite da izgradite trajnu i harmoničnu vezu sa svojim psom, posvetite vreme razvijanju fokusa. Pored toga, ne zaboravite na strpljenje i doslednost u treningu. Vaš trud će se isplatiti!

Hvala vam što ste pročitali ovaj blog post o fokusu u treningu pasa. Ako imate bilo kakva pitanja ili iskustva koja biste želeli da podelite, slobodno ostavite komentar ispod. Uživajte u treninzima sa svojim psima i vidimo se uskoro sa novim korisnim savetima! Dok čekate novi post možete pogledati i naš youtube kanal https://www.youtube.com/c/MNobukapasaiedukacijavlasnika

Za sve tvoje nedoumice dostupne su konsultacije i individualni časovi na info@mnobuka.rs ili 0640474739

Ako imaš štene preporučujemo ti knjigu Moja prva šapa – mnobuka.rs/mojaprvasapa

Autori ovog teksta su Nikola Urošević i Marija Marjanović vaši profesionalni treneri pasa i bihejvioristi.

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: Zabranjeno je kopiranje sadržaja bez saglasnosti autora!!