Pas i povodac

Danas ćemo razgovarati o uvodjenju vašeg novog ljubimca u nošenje povodca, korak po korak. Bez obzira na to da li je vaš pas štene ili odrasli pas koji se prvi put susreće s povodcem, pravilno uvodjenje je od suštinske važnosti kako biste izgradili pozitivno iskustvo i olakšali mu šetnje u budućnosti.

  1. Korak: Upoznavanje s povodcem

Kada vaš novi pas prvi put vidi povodac, verovatno će biti radoznalo i želeće da ga istraži. Prva stvar koju treba da uradite je da postavite povodac na zemlju i pustite ga da ga njuši. Ohrabrite ga verbalno ili nagradite poslasticom kada to uradi. Na taj način, pas će povezati povodac sa pozitivnim iskustvom.

  1. Korak: Prilaganje povodca

Sada je vreme da prikačite povodac za ogrlicu ili am, ali nemojte ga zatezati. Pustite psa da se slobodno kreće oko vas i istražuje svoju okolinu dok nosi povodac. Važno je da pas bude opušten i srećan dok ga nosi. Ako ga povodac u ovom trenutku doživljava kao igračku, to je u redu. Naglasite ohrabrujuće ponašanje verbalno ili putem poslastica.

  1. Korak: Krećite se zajedno

Nakon što pas postane opušten s povodcem, krenite u kratke šetnje po stanu ili dvorištu. Dozivajte psa nežnim i umiljatim glasom kako bi vas pratio, a kada napravi korak ka vama, nagradite ga poslasticom. Ponavljajte ovaj korak, postepeno povećavajući vreme provedeno u šetnji.

  1. Korak: Postepeno povećavajte zahtevnost

Vremenom, postepeno povećavajte zahtevnost šetnji i vreme provedeno s povodcem. Nagrađujte psa svaki put kada pravilno prati vaše pokrete. Ako primetite da pas pokazuje nelagodnost ili negodovanje, nemojte forsirati situaciju. Umesto toga, pustite povodac i pokušajte ponovo kasnije.

  1. Korak: Uvođenje ograničenja

Ako primetite da pas grize povodac tokom šetnje, možete razmisliti o upotrebi metalnog povodca kako biste ga odvikli od ove navike. Međutim, ovakva situacija često je privremena, i kako pas postaje sve više naviknut na povodac, ovakvo ponašanje će verovatno nestati.

Najvažnija stvar prilikom uvodjenja psa u nošenje povodca jeste strpljenje. Ohrabrujte pozitivno ponašanje, koristite verbalne pohvale i nagrade kako biste pojačali doživljaj povodca kao nečeg prijatnog. Svaka šetnja pruža priliku za vašeg psa da istražuje svet oko sebe, a pravilno uvodjenje će mu omogućiti da šetnje postanu uživanje za vas oboje. Srećno!

Hvala vam što ste pročitali ovaj članak. Ako imate bilo kakva pitanja ili iskustva koja biste želeli da podelite, slobodno ostavite komentar ispod. Uživajte u treninzima sa svojim psima i vidimo se uskoro sa novim korisnim savetima! Dok čekate novi post možete pogledati i naš youtube kanal https://www.youtube.com/c/MNobukapasaiedukacijavlasnika

Za sve tvoje nedoumice dostupne su konsultacije i individualni časovi na info@mnobuka.rs ili 0640474739

Ako imaš štene preporučujemo ti knjigu Moja prva šapa – mnobuka.rs/mojaprvasapa

Autori ovog teksta su Nikola Urošević i Marija Marjanović vaši profesionalni treneri pasa i bihejvioristi.

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: Zabranjeno je kopiranje sadržaja bez saglasnosti autora!!