MENE MOJ PAS NIŠTA NE SLUŠA

Da li ste ikada imali osećaj da vaš pas ne obraća pažnju na vaše komande i uputstva? Možda se pitate zašto je to tako i kako uspostaviti bolju komunikaciju sa svojim četvoronožnim prijateljem. U ovom članku istražićemo nagone i hijerarhiju bitnosti kod pasa, kako biste bolje razumeli zašto vaš pas možda deluje neposlušno. Takođe, delićemo nekoliko saveta o tome kako se povezati sa svojim psom na efikasan način. Ako želite da saznate više, kontaktirajte nas putem info@mnobuka.rs ili 0640474739 i zakažite vaš individualni čas!

Psi su životinje vođene nagonima, što znači da njihovo ponašanje često proističe iz unutrašnjih instinkata i potreba. Razumevanje ovih nagona može biti ključno za uspostavljanje bolje veze sa svojim psom.

Kod pasa postoji hijerarhija bitnosti koja utiče na to kako će se ponašati. Ova hijerarhija može varirati, ali uglavnom se zasniva na sledećim faktorima:

  1. Reproduktivni instinkt: Za muške jedinke pogotovo, reproduktivni instinkt često dolazi na prvom mestu. Ovaj nagon ih pokreće da pronađu partnera i produže svoje genetsko nasleđe. Te kada osete ženskuuteranju nikako ih ne možete dozvati.
  2. Instinkt za preživljavanje – hrana: Kada je u pitanju osnovna potreba za hranom, psi imaju izražen instinkt za preživljavanje. Ovo je snažan motivator za njihovo ponašanje i često može biti uzrok neposlušnosti ako se hrana koristi kao nagrada ili podsticaj na pogrešan način.
  3. Zvakalice i interaktivne igračke sa hranom
  4. Deca i drugi psi koji su nisko dole često su mnogo interesantniji od nas.
  5. Na kraju, dolazimo do vlasnika. Da biste bili bitni za svog psa, morate raditi na izgradnji poverenja i veze. Jedan od najefikasnijih načina da se povežete sa svojim psom je kroz hranu. Hrana može biti snažan podsticaj za pozitivno ponašanje i uspostavljanje veze između vas i vašeg psa.

Kako se povezati sa svojim psom: Ako želite da postanete bitniji za svog psa i uspostavite bolju komunikaciju, evo nekoliko saveta koje možete primeniti:

  1. Naučite pravilno nagrađivanje: Koristite hranu kao nagradu za dobro ponašanje i pridržavajte se principa pozitivnog pojačanja. Tako ćete pomoći svom psu da shvati koje je ponašanje poželjno. Kada kažemo hranu ne mislimo na nagradu nego na ceo njegov obrok.
  2. Izgradnja poverenja zahteva vreme i strpljenje.
  3. Pružite adekvatnu fizičku i mentalnu stimulaciju: Osigurajte da vaš pas ima dovoljno prilika za fizičku aktivnost i igru. Takođe, razmislite o uvođenju mentalno zahtevnih zadataka i igara kako biste održali psa zainteresovanim.
  4. Ako želite detaljnije savete i personalizovani pristup, možete nas kontaktirati putem e-maila na adresi Info@mnobuka.rs ili pozivom na broj 0640474739 kako bismo dogovorili individualne časove za vas i vašeg psa.

Zaključak: Vaš pas može delovati neposlušno jer je vođen nagonima i ima određenu hijerarhiju bitnosti. Kako biste postali bitniji za svog psa, radite na izgradnji veze i koristite hranu kao sredstvo povezivanja. Uz malo strpljenja i truda, možete uspostaviti bolju komunikaciju i harmoniju sa svojim četvoronožnim prijateljem.

Hvala vam što ste pročitali ovaj članak. Ako imate bilo kakva pitanja ili iskustva koja biste želeli da podelite, slobodno ostavite komentar ispod. Uživajte u treninzima sa svojim psima i vidimo se uskoro sa novim korisnim savetima! Dok čekate novi post možete pogledati i naš youtube kanal https://www.youtube.com/c/MNobukapasaiedukacijavlasnika

Za sve tvoje nedoumice dostupne su konsultacije i individualni časovi na info@mnobuka.rs ili 0640474739

Ako imaš štene preporučujemo ti knjigu Moja prva šapa – mnobuka.rs/mojaprvasapa

Autori ovog teksta su Nikola Urošević i Marija Marjanović vaši profesionalni treneri pasa i bihejvioristi.

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: Zabranjeno je kopiranje sadržaja bez saglasnosti autora!!