Pas nije igračka

Prvo na šta treba da obratite pažnju jeste da psi nisu igračke niti modni detalji, nego živa bića koja imaju svoje potrebe i osećanja. Oni osećaju bol, patnju, strah i stres. Stariji psi i štenci zahtevaju dodatnu negu, pažnju i posvećenost, a neke rase pasa zahtevaju dodatne obaveze oko iščetkavanja, češljanja i trimovanja.

Kada kažemo modni detalji, mislimo na pse koji većinu svog života provode po torbicama i rukama. To nije u njihovoj prirodi, time im namećemo strah i stres, a u nekim slučajevima razvijamo separacionu anksioznost (objašnjenje pročitajte na stranici  broj 117) i tako sebi pravimo velike probleme u budućnosti.

Psi se ne uzimaju na poklon deci, devojci, dečku niti bilo kome bez prethodnog dogovora jer time namećete obavezu osobi na koju ona možda nije spremna ili jednostavno nema vremena, a time ste u velikom broju slučajeva uticali da još jedan pas ostane bez doma.

Na žalost zbog neodgovornosti vlasnika dobijamo najviše lutalica.

 Psi žive u proseku petnaest godina i za to vreme svakog dana, bez obzira da li se radi o malom ili velikom psu, neophodno je izvesti ih napolje najmanje tri puta dnevno.

Period kada su oni još štenci učestalost izlazaka je još veća. Primarno zbog njihovog zdravlja i kako biste kasnije imali mnogo manje problema sa ,,baricama i minama’’ po stanu. Ako se baš potrudite, probleme možete sasvim izbeći. Na raspolaganju imate razna pomagala kao što su pelene ili veštačka trava, ali budite oprezni jer oni mogu biti i kontraproduktivna.

Kada kažemo kontraproduktivna, mislimo na to da zbog korišćenja ovih pomagala ne treba da zanemarite izvođenje vašeg šteneta. Takođe, pas stiče naviku korišćenje pelene, a kasnije ga treba odviknuti od korišćenja iste i tako sebi samo pravite dupli posao.

Stavite se vi u njihovu situaciju da vam je hitno da odete do toaleta, a neko vas je zaključao u sobi. Vi ćete trpeti, ali ne možete da čekate još četiri sata. Isto je tako i sa njima, samo što štenci ne mogu puno da trpe pa će to obaviti bilo gde. Kada ta radnja postane učestala, štene stiče naviku, a vi pravite sebi ozbiljan problem.

 Ponekad psi neće da piške napolju, oni to ne rade iz inata nego zato što su uplašeni. Ako imate štene u zimskom periodu godine, takođe se može desiti da neće da obavlja nuždu napolju pošto mu je hladno i zato što je u stresu.

Odluka o kupovini ili usvajanju psa nikako ne treba da bude ishitrena i nepromišljena.

Danas, većina ljudi živi brz način života, u konstantnoj je trci sa vremenom. Pojedinci nemaju kvalitetnog vremena ni za sebe. Shodno tome, takvim osobama se ne savetuje da uzimaju psa – čovekovog najboljeg prijatelja.

Pre nabavke psa treba da preispitate svoju odluku, zajedno sa članovima porodice, i da budete iskreni prema sebi i njima.

 Po dolasku šteneta ili odraslog psa u vaš dom budite spremni da ćete morati dodatno da čistite za njim njegove dlake i otiske šapa.

Hvala vam što ste pročitali ovaj članak. Ako imate bilo kakva pitanja ili iskustva koja biste želeli da podelite, slobodno ostavite komentar ispod. Uživajte u treninzima sa svojim psima i vidimo se uskoro sa novim korisnim savetima! Dok čekate novi post možete pogledati i naš youtube kanal https://www.youtube.com/c/MNobukapasaiedukacijavlasnika

Za sve tvoje nedoumice dostupne su konsultacije i individualni časovi na info@mnobuka.rs ili 0640474739

Ako imaš štene preporučujemo ti knjigu Moja prva šapa – mnobuka.rs/mojaprvasapa

Autori ovog teksta su Nikola Urošević i Marija Marjanović vaši profesionalni treneri pasa i bihejvioristi.

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: Zabranjeno je kopiranje sadržaja bez saglasnosti autora!!