Pas i auto

Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima propisuje da životinja može da se prevozi u automobilu samo ako se ne ometaju i ne ugrožavaju ni vozač ni ostali učesnici u saobraćaju. To vas u praksi ostavlja sa par opcija:

Psa možete prevoziti na zadnjem sedištu, vezanim naročitim pojasem koji su se dobro pokazali, međutim, neke pse znaju da žuljaju, da ih iritiraju Ili ih stenci izgrizu.Osim pojasa, možete nabaviti i transporter za životinje koji će te držati na zadnjem sedištu Ili gepek prilagoditi transportu psa.

Čak i ukoliko ne planirate da vodite psa na odmor, od malena ih naviknite na vožnju u automobilu, zbog odlaska do veterinara i slično. „Ubacite“ li odraslog psa ili štene, koji se nikada ranije nije vozio, na zadnje sedište ili gepek i odmah krenete, pas može da doživi veliki stres.

Moguće je da doživi napad panike, da počne da skače, grebe, drhti, povraća,da krene nekontrolisano da defecira, urinira, pređe na prednje sedište i slično, što može da bude opasno i po njega i po vas i po ostale učesnike u saobraćaju.
Prvo uvedite vaseg psa u ugašen auto, kada počinjete sa privikavanjem sedite i vi u auto, unesite unutra omiljenu hranu vašeg ljubimca ili neku koju mu inače ne dajete, ali u ovom slučaju može da bude opravdano iskoristiti.

Zatim se malo igrajte s njim, mazite ga, dajte mu poslasticu još par puta, kako bi unutrašnjost vozila shvatio kao prijatno okruženje. Dozvolite mu da ispita i onjuši sve, pošto je psima prirodno ponašanje kada se nađu u novoj okolini. Pustite psa da se navikne na novi prostor.

Ukoliko vreme to dozvoljava, tj. ne vozite nenaviknutog psa hitno kod veterinara, ponovite ovu akciju nekoliko dana za redom.

Krenite lagano i pratite reakcije psa. U ovoj fazi ne bi trebalo da bude problema. Ukoliko bude, zaustavite se, smirite psa i nastavite sa vožnjom. Prve vožnje neka traju 5 – 10 minuta,kod plasljivih pasa i krace, a kada vidite da je vreme za sledeći korak, krenite na malo duži put.

Pobrinite se da nakon svake vožnje pas uživa u igri, jurcanju parkom ili bilo čemu što ga čini srećnim. Tako će jedva čekati da uskoči u auto, pošto će znati da posle puta sledi nešto lepo. Ne morate da ga vodite u Diznilend – ponesite njegovu omiljenu igračku ili lopticu i na nekoj livadi Ili cak u vasem domu Ili ako idete u goste ga pustite da se dobro izigra.

Ne zaboravite da ponesete i posude sa vodom.

Putovanje i sama voznja treba da predstavljaju pozitivno iskustvo, ukoliko vas pas ima mucninu tokom voznje, posavetuj te se sa vasim veterinarom.

Vaši,
Marija i Nikola

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: Zabranjeno je kopiranje sadržaja bez saglasnosti autora!!