Užurbani život? Jednostavni načini za obuku vašeg psa!

Užurbani život? Jednostavni načini za obuku vašeg psa!

Na individualnim časovima sigurno smo vam rekli da treniranje vašeg šteneta nije kratkotrajna aktivnost koja se završi posle desetak minuta. To je zato što psi UVEK uče. Oni se ne isključuju kada zazvoni zvono za odmor. Njihovo postojanje i iskustva oblikovaće njihovo ponašanje.

Oni uče SVE VREME !

Zvuči li vam to iscrpljujuće?

Proveli smo mnogo godina usavršavajući proces obuke, iako je važno staviti torbicu s poslasticama i raditi obuku pasa, podjednako je važno ono što radite izvan ‘režima obuke’. Psi trebaju mnogo uspešnih ponavljanja bilo koje veštine u različitim okruženjima da bi zaista shvatili šta od njih očekujemo. To može zaista oduzeti vaše vreme, ali postoje neki LAKI načini da obavite više ponavljanja van formalnih sesija obuke.

Dodatna prednost jačanja obuke vašeg psa u njihovom svakodnevnom životu je što će naučiti da vam uvek pažljivo slušaju, ne samo kada ste u režimu obuke.

Dakle, o čemu govorimo kad kažemo “laki načini obuke”? Hajde da vam objasnimo!

Neka to bude deo vaše rutine !

Često nemamo puno vremena za obuku. Život je užurban, i kada nemamo dovoljno vremena, pas možda neće dobiti svoje lekcije iz obuke. Dobra vest je da ne morate otići na 45-minutnu sesiju obuke da biste imali dovoljno obuke. Psi pamte dok spavaju, baš kao i mi. Što više možete trenirati kratke sesije tokom dana, to će vaš pas imati više prilika da generalizuje slušanje i zapamti lekcije za dugoročno pamćenje.

Petominutna sesija obuke ima OGROMNU korist u obuci vašeg psa!

Pogledajte svoj svakodnevni život. Koje su neke od vaših uobičajenih rutina koje su deo svakog dana? Šta radite dok čekate da kafa prokuva? Možete stajati zevajući pored pulta ili možete raditi neke vežbe sa psom protiv penjanja na pult.

Šta radite kad se pojave reklame tokom vaših omiljenih emisija? Možete se isključiti na 2 minuta i 2 sekunde, ili možete trenirati fokus sa svojim psom.

Razmislite o drugim trenucima tokom dana kada imate nekoliko minuta za obuku?

Nemojte potcenjivati moć “kratkog prozora” za obuku – sve se sabira i pomoći će vašem psu da generalizuje svoje veštine slušanja.

Rituali i Rutine

Još jedan način gde je zaista lako ojačati i unaprediti veštine svog psa su vaši svakodnevni rituali i rutine. Stvari poput načina na koji krećemo u šetnju, rituala oko vremena hranjenja ili puštanja iz kaveza mogu biti ogromna prednost kada se pravilno koriste u obuci.

Očekivanja koja Postavljate

To su vaša očekivanja od psa svaki put kada praktikujete ritual. Na primer, očekujete li da budu pristojni i uljudni ili im dopuštate da sami odluče? Da li je u redu da plešu oko vas i probijaju se kroz vrata kako bi izašli napolje ili očekujete da mirno sede dok ih ne pustite?

Da li je vaše očekivanje da mogu skočiti prema posudi za hranu dok je stavljate ili moraju vežbati mirno sedenje dok ih ne pustite da jedu?

ŠTA NAGRAĐUJETE ?

Zapamtite da su nagrade BILO ŠTA što pas želi i što mu prija. Ona ne moraju dolaziti od vas. Često će dolaziti iz okoline u obliku prirodnih nagrada. Vučenje, njuškanje, trčanje kroz vrata – to su sve vrlo samonagrađujuća ponašanja za većinu pasa. Ako vaš pas vuče prema vratima s njuškom pripijenom uz zemlju na početku svake šetnje, oni su nagrađeni obilno od strane okoline. Što se više ponašanje nagrađuje, to će kod psa postati jači oblik ponašanja.

Ako nagrade dolaze od vas umesto od okoline? Šta ako dolaze zbog pristojnosti umesto bezobzirnosti? Ponašanje koje je snažno nagrađeno će nadmašiti nagrade iz okoline ako dosledno ojačavate ono ŠTO vi želite umesto onoga što pas prirodno želi.

Ritual je odlično mesto za obuku vašeg psa!

Počnite s manirima pre nego što krenete u šetnju. Ovo vam neće samo pružiti priliku da vežbate dobro ponašanje kao deo svog rituala, već će i postaviti ton za vaš izlazak.

Ako započnete šetnju s energijom vašeg psa pod kontrolom i pomognete im da vežbaju smirenost pre izlaska, ovo će postati vežbano ponašanje i navika.

Drugi primeri obuka rituala uključuju puštanje psa iz kuće u dvorište: prolaze li kroz vrata ili čekaju odobrenje od vas? Kada skinete povodnik obučenom psu da im ponudite slobodu, odmah trče ili čekaju da ih prvo pustite uz izgovaranje komande?

Koje druge rituale tokom dana možete iskoristiti da poboljšate napore u obuci, a da ne oduzimate previše vremena? Zapišite ih i stavite ih u igru! Poslužiće vašoj obuci više nego što možete da zamislite.

Konsultacije i individualne časove za treniranje šteneta možeš zakazati na 0640474739, a osnove možeš pronaći u knjizi MOJA PRVA ŠAPA

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: Zabranjeno je kopiranje sadržaja bez saglasnosti autora!!