Možete li dati svom psu previše slobode? APSOLUTNO . . . !

Kao bihejvioristi i treneri pasa, često savetujemo našim učenicima da ne dozvole svojim psima “previše slobode” dok su u treningu i uče osnove. Ali, šta tačno pod tim mislimo? I koliko zaista to pravi razliku? To je tema današnjeg članka!

Mnogi naši učenici razmišljaju o slobodi samo u smislu “fizičkog prostora”. Iako je to deo toga, mnogo je više od toga. Radi se o ograničavanju sposobnosti psa da donosi loše odluke i da sam kreira svoja pravila.

Nije sve u fizičkom ograničenju prostora

Sasvim je moguće ograničiti slobodu psa na određenu sobu u kući, ali šta tačno radi vaš pas dok je u toj sobi? Žvaće li stvari koje ne bi trebalo? Pravi li nerede? Laje li na ljude i druge pse koji prolaze pored prozora? Bira li kada će odmoriti, kada će se igrati, kada će lutati i kada će jesti? Iako su neki od ovih ponašanja neželjena (poput nepravilnog žvakanja i lajanja), sloboda da bira kada će odmoriti, kada će se igrati i kada će jesti jačaju toliko da grade čvrst argument protiv vašeg vođstva, jednostavno zato što pas ima slobodu da donosi svoje odluke.

“OPASNA poruka”

Kada dozvoljavamo našim psima neograničenu slobodu da biraju šta žele raditi i kada to žele raditi, šaljemo potencijalno “opasnu poruku”. Suštinski govorimo psu da oni prave pravila. Zatim, u nekom trenutku kada čovek interveniše i pokuša usmeriti psa, nailazi na otpor i nevoljkost (i da, ponekad agresiju) s strane psa. Ali kada razmislite o tome, zašto bi pas slušao kada je navikao da sam donosi odluke?

POSTAVLJANJE GRANICE DO DOBRE OGRGANIzACIJE

Obuka pasa se sve svodi na to da ih naučimo da donose dobre odluke. Da bismo to mogli postići, moramo pružiti psima strukturu i ograničiti njihovu slobodu dok uče, tako da smo u poziciji da im pružimo dosledno usmerenje i pravovremene informacije. Najbolji način da to postignete je upotreba kaveza kako biste upravljali psom i kontrolisali pristup slobodi. Kada niste u mogućnosti pažljivo ih nadgledati kako bi ste im dali potrebno usmerenje, najbolje je staviti ih u kavez. Psi koji se protive kavezima često prigovaraju gubitku slobode donošenja vlastitih odluka i suštinski prigovaraju vašem vođstvu i kontroli.

Dok vaš pas jasno ne razume pravila u kući, dobro sluša i prihvata vaše upute bez obzira na situaciju, veoma je važno ograničiti njegovu slobodu. Samo kontrolisanjem njihove slobode pomažete im da prihvate vaše vođstvo i smernice, i s vremenom će vaš pas naučiti da vam se obrati za uputstva umesto da radi šta poželi i kad god poželi.

Kada dođemo do tačke gde nas psi prihvataju kao vođe, imaju pouzdane veštine slušanja i razumeju pravila, možemo im sve više i više odobravati slobodu, znajući da razumeju kako da donose odgovarajuće odluke i da će nas slušati bez obzira na sve.

Srećno sa treninzima!

Konsultacije i individualne časove za treniranje šteneta možeš zakazati na 0640474739, a osnove možeš pronaći u knjizi MOJA PRVA ŠAPA

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: Zabranjeno je kopiranje sadržaja bez saglasnosti autora!!