Pomoć! Moj štene jede sve na ulici!

moje stene jede po ulici

Da li vaše štene voli da pokupi BAŠ SVE napolju? Grane, lišće, zemlju, kamenčiće, smeće… lista se verovatno nastavlja! Ne brinite, niste sami!

Današnji post će vam pomoći!

Štenci su poznati po tome što uzimaju sve što stignu. Oni ne pokušavaju da vam otežaju život. Psi, po prirodi, vole da traže hranu – to je u njihovom genetskom kodu. Zato ima smisla da će štenci stalno tražiti stvari koje mogu da pokupe, žvaću ili pojedu.

Dobra vest je da će se većina štenaca donekle osloboditi ove želje, ali pre nego što se previše nadate, važno je razumeti da to neće potpuno nestati. Kao vođa vašeg šteneta, na vama je da ih zaštitite i sprečite ih da žvaću ili jedu nešto što bi im moglo naškoditi.

Sa aspekta obuke, trebaće vam dve stvari. Prvo, treba da upravljate okolinom vašeg šteneta što je bolje moguće kako biste sprečili da se nađu u situaciji gde mogu doći do nečega što ne bi trebalo. Drugo, morate naučiti svog psa pouzdanim odgovorima na dve komande: “ostavi” i “ispusti”.

Prevencija – KAKO TVOJE ŠTENE NE BI POGREŠILO

  1. Nadzor! Kada je vaše štene napolju, trebalo bi da budete s njim. Ako vaše štene tek uči osnove i ima tendenciju da uzima stvari, držite ih na povocu kako biste sprečili da nešto uzmu što ne bi trebalo. Gledajte da tokom šetnje držite štene na oku,a ne vaš telefon.
  2. Održavajte dvorište urednim. Iako nećete moći očistiti “sve”, pokupite ono što možete. Sklonite štapove, pokupite smeće, počistite izmet (ako ga pronađete!). Svaki sitni deo koji pokupite pomoći će. ( Ovo važi za vas koji imate dvorište)
  3. Ako postoje stvarne bezbednosne brige i nalazite se u situaciji gde ne možete pažljivo upravljati okolinom zbog deljenih prostora (možda živite u stanu ili delite dvorište sa još ljudi), možda biste želeli razmotriti korišćenje korpe kao preventivne mere napolju. Ako želite više informacija o obuci za nošenje korpe pratite naše tekstove.

KOMANDA OSTAVI

“Ostavi” znači ne dodiruj! Naš cilj u obuci je naučiti naše štene da ostavi nešto što ih zanima i da se udalje od toga. Da bi ste dobili pouzdan odgovor na komandu “Ostavi”, trebaće vam različite situacije za vežbanje. Ne možete uspešno naučiti ovu komandu u trenutka kada vaše štene pokušava zgrabiti smeće vašeg komšije. Vašem štencu će biti potrebno puno ponavljanja uspeha u planiranim treninzima gde imate potpunu kontrolu i možete pomoći svom štencu da nauči kako da donese odgovarajuće odluke kada se suoči s različitim izazovima.

KOMANDA PUSTI

Uprkos vašim najboljim naporima da sprečite svoje štene da uzme nešto što ne bi trebalo, dogodiće se trenuci kada će to ipak uspeti. To je neizbežno! Štenci mogu biti brzi! Tada će vam biti potrebna komanda “Pusti” kako bi ste naterali svoje štene da s radošću prepusti predmet vama. Često je ovo mesto gde stvari postaju vrlo izazovne. Štencima je potrebno PUNO ponavljanja kako bi naučili kako pouzdano pustiti predmete na komandu.

Mi to učimo tako što igramo igre nadvlačenja s našim štencima, dajući nam priliku da im naučimo šta znači “Pusti”. Želimo da nauče da im je isplativo predati nam stvari tokom planiranih trening sesija. Ne želimo se naći u situaciji da su nešto pokupili napolju, a mi moramo to izvlačiti iz njihovih usta (što može dovesti do problema sa čuvanjem resursa) ili ih moramo podmićivati ​​poslasticama da ispuste predmet (što može dovesti do toga da štene traži više zabranjenih stvari u nadi da će dobiti više poslastica).

Zapamtite da NEMA čarobnog rešenja kada je reč o obuci pasa. Efikasno upravljanje, zajedno s pravilnom obukom veština, ključno je. Moramo sprečiti svoje štence da vežbaju neprikladna ponašanja dok učimo čvrste veštine slušanja. To zahteva vreme. Ali trud se isplati!

Srećno sa treninzima!

Konsultacije i individualne časove za treniranje šteneta možeš zakazati na 0640474739, a osnove možeš pronaći u knjizi MOJA PRVA ŠAPA

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: Zabranjeno je kopiranje sadržaja bez saglasnosti autora!!