prvi dan sa štenetom

Stresan dolazak šteneta u porodicu je za sve članove, kako za novog krznenog člana porodice , tako i za vas. Da biste lakše prebrodili početni period evo nekih saveta od nas.

Najteži su prva dva dana za psa, a kod nekih pasa može prilagođavanje da traje i do 30tak dana. Tvoje štene izdvojeno je iz legla gde je bio sa majkom, sestrama i braćom i došao je u nešto za njega nepoznato. Nepoznati ljudi, nepoznato okruženje, kao i hiljadu drugih nepoznatih mirisa, zvukova.

Očekivano je da u ovom periodu štene cvili i doziva svoje najbliže. Očekivano je da slabije jede, da deluje tužno i nezainteresovano. Ono što vi možete da uradite jeste da se često igrate sa njim, ali isto tako i da ne dolazite do njega na svako cviljenje, jer time šaljete signal da “jačim” cviljenjem doziva i vas, a to lako pređe u lošu naviku. Ova navika kasnije pravi veliki “PAKAO” od života novim vlasnicima.

Kroz igru pokušajte da dajete hranu, mazite se, probajte igru nekim predmetom, ali kada dođe vreme za odmor budite dosledni da ne dolazite do psa čim prvi put zacvili. Ovaj početni period će proći jako brzo (kod nekih pasa već nakon prve noći).

Psima je prirodno da imaju svoju “jazbinu” za spavanje i poželjno je da je i štene ima u početku. Bez obzira na to da li se radi o posebnoj prostoriji sa mestom za spavanje ili nekom vidu kaveza ili transportera,ogradice psi će se osećati sigurno kada negde mogu da se sklone od buke da bi odmorili.

Psi veoma brzo zavole taj prostor za spavanje i vrlo rado borave u njemu, a i vama može značiti. Npr. ako u nekom trenutku radite nešto gde pas može da vam smeta ili da se povredi.

Psi veoma lako nauče na taj način i kada je vreme za igru a kada za odmor i budu mirniji u kući.

Iako psi prirodno ne vole da vrše nuždu na mestima gde borave, štene tek treba da izgradi taj osećaj i u početnom periodu ono ne može tako lako da kontroliše svoje fiziološke potrebe. Zato je u ovim situacijama najbitnije strpljenje.

Ukoliko živite u stanu, zamorno je i teško izlaziti svaki čas napolje, ali ako ste u mogućnosti, ipak to radite. Tako vršenje nužde izbacujete napolje. Psi su robovi navika i ako ga naviknete da je sasvim normalno da se to radi samo u kući on će to samo u kući i raditi. Nakon što pas piški/kaki napolju obavezno ga nagradite ukusnim komadom hrane (bez hrane, nemojte izlaziti napolje). Psi veoma brzo povezuju vršenje nužde napolju (čak možete uvesti i neku reč koja im to sugeriše), ali i dobijanje nagrade za to.

Konsultacije i individualne časove za treniranje šteneta možeš zakazati na 0640474739, a osnove možeš pronaći u knjizi MOJA PRVA ŠAPA

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: Zabranjeno je kopiranje sadržaja bez saglasnosti autora!!