MOJ PAS JE “GLUP” ILI …

Da li ste se ikada našli u situaciji gde pokušavate da naučite svog psa kako da uradi nešto određeno, a iz nekog razloga on to jednostavno ne shvata ili nije u mogućnosti da vam pruži ono što tražite? Ako je tako, postoji mogućnost da tražite previše odjednom, i kada vaš pas ne može da shvati, može izgubiti želju da pokuša zbog nedostatka motivacije.

Kada nismo u mogućnosti da efikasno komuniciramo sa svojim psima i pomognemo im da razumeju šta tražimo, to može dovesti do toga da neki psi jednostavno izgube interesovanje, dok drugi, osetljiviji psi, mogu postati stresirani ili se povući tokom procesa učenja.

Vaš je zadatak, kao trener vašeg psa, da im pomognete da shvate šta tražite. To često uključuje razdeljivanje stvari na najsitnije korake. Umesto da tražite rezltat odmah na početku, razmislite kako možete razložiti ponašanje na male i lako ostvarive korake. Nagradite svaki od tih malih koraka kako idete prema cilju.

Drugim rečima, nagrađujte napore svog psa!

Kada nagrađujete njihove napore, motivisaćete ih da nastave pokušavati. Tako znaju da su na pravom putu!

Dok radite na procesu, ne oklevajte da se vratite korak ili dva unazad ako u nekom trenutku vaš pas počne da se muči kada tražite više. Povlačenjem na korak gde vaš pas može biti uspešan, pomoći ćete im da ostanu fokusirani i motivisani da nastave pokušavati. Zatim, nakon što vaš pas postigne neki uspeh, postepeno počnite ponovo raditi na težim delovima.

Često ljudi bivaju iznenađeni koliko je potrebno razdeliti stvari za svoje pse na početku. Hajde da počnemo sa veoma jednostavnim ponašanjem: “sedi”

Psi “znaju” kako da sede. Sedanje je ponašanje koje im dolazi veoma prirodno. Ali to ne znači da razumeju kako da sednu na znak od čoveka. Mi uvodimo položaj sedenja uz pomoć hrane kao navođenje i čini se tako jednostavno: samo držite poslasticu negde iznad njihovog nosa i oni će sesti, zar ne?

Možda hoće! Ali šta radite ako neće? Mogli biste morati da razbijete to na manje delove kako biste im pomogli da shvate šta tražite.

Deljenje položaja sedenja i nagrađivanje svakog dela može izgledati ovako:

  1. Počnite tako što ćete ih nagraditi samo za njuškanje poslastice u vašoj ruci – pokažu interes, dobiju poslasticu!
  2. Pređite na korišćenje poslastice kako biste ih podstakli da podignu nos dok je njuškaju.
  3. Navedite ih ih da podignu nos malo više.
  4. Sačekajte sa poslasticom dok podignu nos i malo nagnu glavu unazad.
  5. Navediteih ih da podignu glavu i počnu pomerati težište tela unazad.
  6. Sačekajte sa poslasticom dok podignu nos, nagnu glavu unazad, pomeraju težište i počnu spuštati zadnji deo prema podu.
  7. Sada možete sačekati završni deo: podigli su glavu, pomerali težište unazad i zatim spustili zadnji deo na pod i SELI SU.

Budite spremni na to da može biti potrebno nekoliko dana razdvanjanja na deliće određenog ponašanja i nagrađivanje koraka pre nego što možete jednostavno tražiti završni korak za nagradu. Kako vaš pas postaje sve jasniji u vezi sa onim što tražite, počećete primetiti da će njihovi odgovori postajati brži.

Brzina dolazi sa samopouzdanjem, a samopouzdanje dolazi sa razumevanjem!

Dakle, sledeći put kada vaš pas ima problema da nauči nešto novo, razmislite o tome kako možete tu komandu razdeliti i nagraditi njihov trud. To će ne samo pomoći vašem psu da shvati stvari, već će im pomoći da postanu samopouzdani učitelji koji su voljni da nastave pokušavati.

Zapamtite da je obuka sve o komunikaciji i vaša odgovornost kao lider je da budete efikasni u svojim veštinama komunikacije kako biste izgradili razumevanje vašeg psa.

Za još komandi možeš pogledati knjigu Moja prva šapa na linku – mnobuka.rs/mojaprvasapa

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: Zabranjeno je kopiranje sadržaja bez saglasnosti autora!!