Najveća greška u dresuri pasa

Najveća greška koju možete napraviti sa svojim psom je upravo ponavljanje komande. Kada ponavljate istu komandu više puta, ona postaje pozadinska buka za vašeg psa, i on prestaje da reaguje na nju. To se može dogoditi iz nekoliko razloga.

Prvo, ako ste navikli da ponavljate komandu sve dok pas ne posluša, pas će naučiti da ne mora odmah reagovati. On će shvatiti da komanda nije hitna i da mu nije potrebno odmah odgovoriti. Ovo dovodi do sporijeg reagovanja i smanjenja pažnje psa na vaše naredbe.

Drugo, ponavljanje komande može dovesti do toga da pas postane zbunjen. Ako mu stalno dajete istu komandu bez ikakvog odgovora, pas može postati nesiguran i neće biti siguran šta od njega tačno tražite.

Da biste izbegli ovu grešku, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti:

  1. Ako pas ne odgovori odmah na komandu, nemojte je ponavljati. Umesto toga, koristite druge tehnike kako biste postigli pažnju svog psa. Možete pozvati njegovo ime ili koristiti zvuk koji će privući njegovu pažnju.
  2. Uvedite signale koji će vam pomoći u komunikaciji sa psom. Na primer, možete koristiti gestove ili određene zvukove koji će signalizirati psu šta tačno želite od njega. Ovi signali mogu biti korisni kada želite da komunicirate na daljinu ili u bučnom okruženju.
  3. Vežbajte komandu svakodnevno sa svojim psom. Redovna vežba će pomoći psu da bolje razume komandu i brže reaguje na nju. Ovo takođe jača vezu između vas i psa i pomaže u izgradnji poverenja.
  4. Nagrađujte slučajno dobro ponašanje svog psa i koristite markiranje sa komandom. Kada pas izvrši željenu komandu ili pokaže dobro ponašanje, nagradite ga poslasticom ili verbalnom pohvalom. Takođe, koristite “marker” zvuk kao signal da je pas uradio nešto tačno, što će mu pomoći da brže shvati šta tačno želite od njega.
  5. Ako vaš pas ne dolazi kada ga zovete, ne ponavljajte komandu više puta. Umesto toga, idite do psa ili koristite duži povodac kako biste mu pružili fizičku podršku. Ovo će mu pomoć da razume šta želite od njega.

Hvala vam što ste pročitali ovaj članak. Ako imate bilo kakva pitanja ili iskustva koja biste želeli da podelite, slobodno ostavite komentar ispod. Uživajte u treninzima sa svojim psima i vidimo se uskoro sa novim korisnim savetima! Dok čekate novi post možete pogledati i naš youtube kanal https://www.youtube.com/c/MNobukapasaiedukacijavlasnika

Za sve tvoje nedoumice dostupne su konsultacije i individualni časovi na info@mnobuka.rs ili 0640474739

Ako imaš štene preporučujemo ti knjigu Moja prva šapa – mnobuka.rs/mojaprvasapa

Autori ovog teksta su Nikola Urošević i Marija Marjanović vaši profesionalni treneri pasa i bihejvioristi.

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: Zabranjeno je kopiranje sadržaja bez saglasnosti autora!!