Da li je tvoj pas pod stresom

Kao i mi i naši psi imaju prag stresa, asvaki pas stres doživlava na različite načine.

Sve emocije koje psi dožive stavljaju u jednu ” kofu “. Kofa vašeg psa može biti velika ili mala. Rupa na dnu kofe omogućava da se isprazni. Ta rupa predstavlja brzinu praženja od stresa ona može biti velika ili mala.

Mnoge stvari staju u kofu vašeg psa – uzbuđenje (pozitivan stres), strašne stvari (negativni stres), bol, svrab i gastro-intestinalni problemi su samo neki od uobičajnih činioca kofe.

Neke stvari će uplatiti veće iznose u kofu, neke u manje. Neka emocionalna stanja za kofu su očigledna, kao putovanje kod veterinara ili super uzbudljiva igra nadvlačenja sa kanapom, ali neke stvari koje možda nisu ni registrovane kod vas, kao što su čudni mirisi ili zvukovi, mogu doprineti stresu vašeg psa, a da vi toga niste ni svesni. Ako se vaš pas plaši vatrometa, on će mnogo platiti u svoju kofu.

Biti svestan kofe vašeg psa i znati kako da je čuvate što je moguće praznijom važno je u svim aspektima života ali će biti posebno ključno u susret stresnom događaju.

Smirenost i optimizam su ključni koncepti koje svaki pas nauči dok se kreće u životu. Pas koji je miran i optimističan ima mnogo manje šanse da će ga neprijatan zvuk uplašiti.

Psi koji se plaše ili reaguju na stvari u okruženju imaju tendenciju da se plaše svega. Njihovi mozgovi su u svakom trenutku uključeni u stanje pripravnosti i isključivanje ove pripravnosti im je izuzetno te-ško.

Neki nikada zaista ne uspevaju u istinskoj smirenosti. Ovo je prilično iscrpljujući način života. Slavina iznad kofe za stres vašeg psa je stalno zaglavljena – kaplje ili verovatnije, teče u kofu sve vreme.

Podučavanje smirenosti pomaže vašem psu da zatvori slavinu i isprazni kofu. Smirenost će vam dati mogućnost da smanjite nivo uzbuđenja vašeg psa i pomoći će vašem psu da pronađe vrednost u opuštanju, a ne u reagovanju.

Pored vežbica smirenosti možete probati da problemu pristupite i putem homeopatije. Više o homeopatiji možete saznati pozivom na 0640474739

Hvala vam što ste pročitali ovaj članak. Ako imate bilo kakva pitanja ili iskustva koja biste želeli da podelite, slobodno ostavite komentar ispod. Uživajte u treninzima sa svojim psima i vidimo se uskoro sa novim korisnim savetima! Dok čekate novi post možete pogledati i naš youtube kanal https://www.youtube.com/c/MNobukapasaiedukacijavlasnika

Za sve tvoje nedoumice dostupne su konsultacije i individualni časovi na info@mnobuka.rs ili 0640474739

Ako imaš štene preporučujemo ti knjigu Moja prva šapa – mnobuka.rs/mojaprvasapa

Autori ovog teksta su Nikola Urošević i Marija Marjanović vaši profesionalni treneri pasa i bihejvioristi.

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: Zabranjeno je kopiranje sadržaja bez saglasnosti autora!!