AAAA!!! presrećni smo što ste izabrali da u vaš dom ušete novi član porodice sa četri noge.

Verujemo da ste se sve lepo raspitali o rasnim karakteristikama, naredni korak je pronaći odgajivača, gde možete pronaći štene koje će postati novi član Vaše porodice.

Vreme je da odaberete idealno štene za svoju porodicu.

#srecanpassrecnaporodica

Kupovina od odgajivača

Opcije pri nabavci šteneta jesu ili da ga kupite od vlasnika ili od odgajivača. Da biste bili sigurni da ste pronašli renomiranog odgajivača koji će želeti sve najbolje Vama i Vašem štenetu, Kinološki savez Republike Srbije vodi listu ‘Odgovornih odgajivača’ na kojoj se nalaze samo provereni odgajivači, koji poštuju pravila kinološkog udruženja. Klubovi i društva odgajivača su takođe odličan izvor za pronalaženje odgajivača sa preporukom.

Nemojte pasti u iskušenje da kupite štene u pet šopu, preko Interneta (a da se prethodno niste upoznali sa njim) ili u drugim okolnostima, u kojima je poreklo šteneta potpuno nepoznato (npr. prodaja sa haube automobila ili oglasa u novinama), ma koliko slatki bili! Ovi štenci možda dolaze sa farme pasa ili, još gore, možda su ukradeni.

Pitanja koja treba da postavite odgajivaču kada kupujete štene

Pre nego što se nađete sa odgajivačem, pozovite ga telefonom. Svaki odgovorni odgajivač pasa biće više nego srećan da Vam odgovori na sva pitanja vezana za njegovo leglo. Neka od pitanja koja biste mogli da postavite odgajivaču su sledeća:

  • Koliko je legala imala majka i koliko puta godišnje? Odgovorni odgajivači nikada neće imati više od jednog legla po kuji godišnje. Osim što vam ovo ukazuje da je odgaivač odgovoran prema svom psu govori vam da nije štancer i da vodi računa i da se štencima maksimalno posvetio.
  • Da li majka ili otac imaju bilo kakve zdravstvene probleme? Posebno se raspitajte o displazijama kukova/laktova i problemima sa vidom i sluhom. Ovo će vam pomoći da znate da li vaše štene ima predispoziuciju ka nekoj bolesti. Pogledajte pre nabavke šteneta kakve predispozicije određena rasa ima ka nekoj bolesti.
  • Da li su psi testirani na genetska oboljenja te pasmine? (to treba da istražite pre nego što kontaktirate odgajivača, da biste znali o kakvim se sve testovima radi.) Kod dalmatinaca to je test na gluvoću.
  • Da li je moguće upoznati se sa ocem? Ako to nije moguće, treba da insistirate da se upoznate sa majkom. Svi znate da konstantno pričamo o ranoj soocijalizaciji i tu socijlizaciiju najviše utiče majka ili otac. Ako je otac lajav i vaše štene će biti u velikoj meri “pričlkjivo. Štenci u ovom periodu uče putem oponašanja.
  • U kakvom okruženju raste leglo? Štenci odgajani u dinamičnom okruženju, sa drugim ljubimcima, decom i puno posetilaca, biće bolje socijalizovani od onih koji rastu na mirnom mestu ili u štenari izolovano
  • Da li će Vaše štene biti vakcinisano, čišćeno od parazita i da li će mu biti naneseno sredstvo protiv buva pre nego što promeni dom? Odgovorni odgajivači će sve to učiniti u ranom dobu.
  • Pitajte odgaivača o navikama šteneta.
  • Pitajte odgaivača gde je štene učeno da vrši nuždu velika je rezlika da li je to bilo ćebe ( vaše štene će urinirati po vašem tepihu ) , novine ili pelene. Možda budte i te sreće da su učeni na travu onda vama ostaje samo da to nastavite da radite.
  • Kakvu podršku pružaju? Odgovorni odgajivači obično daju savete i pružaju podršku, uključujući pismene informacije o nezi šteneta. Renomirani odgajivači obično pružaju pomoć tokom čitavog života Vašeg psa.
  • Da li nude da uzmu štene/psa nazad u slučaju bilo kakvog problema u toku čitavog života psa (npr. zdravstveni problemi ili problemi u ponašanju)?

Ako odgajivač ne ume ili ne želi da odgovori na većinu Vaših pitanja, pažljivo razmotrite da li su to pravi ljudi od kojih ćete kupiti svoje štene.

Nemojte se iznenaditi ako Vam odgajivač postavi onoliko pitanja koliko ste postavili Vi njemu. To je veoma dobar znak, koji pokazuje da su iskreno zainteresovani za pronalaženje najboljeg doma za svoje štence. Oni žele da provere da li ste spremni i da li uslovi u kojima živite odgovaraju štencima koje imaju.

Kako da procenite baš idealno štene za vas pripremili smo vam online priručnik koji će vam biti desna ruka prilikom odabira šteneta.

Više o priručniku LINK.