Bolest srčanog crva

Šta je srčani crv ?

To je vrsta parazita, valjkasta glista, kojeg prenose komarci u fazi sisanja krvi. Odrasli crvi mogu dostići dužinu i do 30 cm i smešteni su u krvnim sudovima pluća i u srcu. Njihovo prisustvo dovodi do tzv. Bolesti srčanog crva (kardiovaskularna dirofilarioza – heartworm disease) i spada u jako ozbiljne bolesti jer može izazvati smrt kod vašeg ljubimca i pored adekvatne terapije.

Kako se toliki crv može preneti komarcem koji je mnogo manji ?

Ženke parazita u krv domaćina oslobađaju svoje „mladunce“ koje se zovu mikrofilarije i predstavljaju mikroskopske larvice nevidljive golim okom. Komarac dok sisa krv unese u svoj organizam ove larvice i nakon prosečno 14 dana u organizmu komarca se razviju larvice koje mogu zaraziti drugu životinju ukoliko je taj komarac ubode. U novom domaćinu te infektivne larvice putujući ka plućima i srcu rastu i sazrevaju u odrasle oblike. Proces „odrastanja“ ovog parazita traje 6 – 7 meseci. Veoma je važno zapamtiti da se ova bolest ne može preneti nikako drugačije izuzev ubodom zaraženog komarca(ne može hranom, vodom ili direktnim kontaktom sa zaraženom životinjom).

Kako da prepoznam znakove ove bolesti ?

Ne postoje specifični znakovi koji ukazuju da je vaš ljubimac oboleo. Infekcija obično prolazi neprimećena mesecima pa i godinama. Prvo što se zapaža je kašalj, brzo zamaranje, gubitak telesne mase, nekad i epizode gubitka svesti. Simptomi umnogome podsećaju na one koji se sreću kod srčanih bolesnika.

Zaštitite svog ljubimca od srčanog crva

Već smo naglasili da ovu bolest prenose komarci. U praksi, nemoguće je apsolutno sprečiti izloženost ljubimca komarcima. U slučaju da psa ubode inficirani komarac, potrebno je onemogućiti razvoj odraslog oblika crva iz larvice koju u organizam psa ubodom unese komarac. Srećom nisu potrebne injekcije ili tablete, proizvod za prevenciju se koristi jedanput mesečno i izuzetno je efikasan u sprečavanju razvoja odraslog srčanog crva. Pored uništavanja larvica srčanog crva deluje na valjkaste crve u crevima i štiti ljubimca od buva. Ukoliko koristite proizvode za zaštitu od krpelja, izaberite onaj koji ima efekat i na komarce. Time naravno ne isključujte mogućnost prenosa ove bolesti, ali smanjujete rizik.