fbpx

Ogrlica za pse, am ili možda davilica i zašto ne davilica

pas-na-povocu, mn obuka pasa, dresura psa, mn edukativni centar

Neke od osnovnih stvari koje bi svaki vlasnik trebalo da nauči svog psa su da prihvati povodac, am ili ogrlicu i da šeta uz njega tako da ne vuče povodnik.  

Tekst i foto: Marija Marjanović i Nikola Urošević iz „MN obuke pasa i edukacije vlasnika”

Treći veliki momenat u životu vašeg šteneta posle dolaska u vaš dom i prve posete veterinaru jeste izlazak napolje. Tada su svi članovi porodice uzbuđeni, tada prvi put novi član porodice upoznaje spoljašnji svet, nove mirise, druge ljude…

Ogrlica ili am

Prva stvar koja zatim dolazi na red su povodac i ogrlica ili možda am, a kako odabrati baš onaj pravi za vašeg novog člana porodice, jedno je od čestih pitanja. Zapravo, ogrlica ili am i povodac trebalo bi već da budu nabavljeni.

Koju vrstu povodnika izabrati kada postoji tako veliki izbor? To može zbuniti vlasnike, a ono što mi možemo da vam predložimo jeste da izaberete povodac dužine dva metra (radni povodac), koji se lako može skratiti i na dužinu od jednog metra. Ovakav tip povodnika može vam dosta pomoći prilikom treniranja vašeg psa da ne vuče, ali isto tako i daje slobodu vašem ljubimcu kada ga pustite na dužinu od dva metra.

Kod izbora pravog ama za vašeg ljubimca najbolje bi bilo da ga povedete sa sobom, jer tako izbegavate mogućnost da uzmete mali ili veliki. Ako imate psa manjeg rasta, velike su šanse da ne nađete pravu veličinu, ali onda možete da iskoristite amove koji su napravljeni za mačke. Prednosti korišćenja ama su višestruke, ali u prvom redu reč je o tome što ne povređuju vrat psa, što može izazvati velike probleme kod brahiocefaličnih pasa. Osim mehaničkih povreda, korišćenjem ama izbegavate da povredite i tiroidnu žlezdu koja se nalazi u vratu psa, a ona ima ulogu u lučenju hormona koji utiču na rad ćelija, tkiva i organa.

Zašto ne davilica?

pas sa davilicom

U predelu vrata kod pasa se nalaze:

– limfni čvorovi

– mandibularna žlezda

– tiroidna žlezda

– dušnik

– arterije

– vene

– jednjak

Navikavanje

Navikavanje psa na povodac, ogrlicu ili am počinje nekoliko dana pošto ljubimac uđe u vaš dom. Kada se stavi am ili ogrlica, ostavlja se na psu tokom nekoliko dana. Prvo što bi trebalo da uradite jeste da stavite am ili ogrlicu na pod i da ga vaše štene onjuši, a kada ono to uradi, odmah ga nagradite delićem poslastice. Želimo da štene stekne pozitivna iskustva tokom upoznavanja novog predmeta. Posle njuškanja, polako ga zakačite i nagradite štene još jednom. Ovaj proces ponavljajte nekoliko puta, a potom ogrlicu/am ostavite na vašem štenetu nekoliko dana. Ovo radimo kako bi se štene naviklo.