fbpx

Socijalizacija i habituacija

Jedna od najbitnijih stvari u životu jednog psa, a i u vašem suživotu sa njim. Socijalizacija šteneta je njegovo postepeno navikavanje na odrasle ljude, decu, druge pse i druge životinje. Ona pomaže psu da bude druželjubiv, da nauči da prihvati prisustvo drugih ljudi, pasa i drugih životinja. U treningu štenaca isključivo se koriste metode pozitivne motivacije. Svako novo iskustvo vašem štenetu mora biti predstavljeno kao pozitivno iskustvo.

Najčešća greška novih vlasnika pasa je zanemarivanje važnosti socijalizacije psa dok je još štene.

Habituacija je navikavanje na nežive stimuluse kao što su različiti zvukovi (zvuk fena, miksera, blendera, usisivača, automobila, piskavih igračaka, grmljavine vatrometa itd.)

U ranoj socijalizaciji je od velike važnosti da se štene navikava na razne zvukove, mirise, ljude, druge pse i razne aktivnosti. Štenci koji nisu dobro socijalizovani mogu da razviju velike probleme u ponašanju, što je jedan od osnovnih razloga zašto psi završavaju na ulici i po prihvatilištima.

Ključ uspešne socijalizacije odnosno habituacije je da uvek kada vaše štene izlažete raznim novim situacijama povežete ih sa nečim lepim kako bi ono iz njih izvuklo pozitivna iskustva.

Kada kažemo sa nečim lepim mislimo na poslastice,maženje,glas niske frekvencije.

Na  individualnim časovima i radionicama sa vlasnicima i njihovim psima,odgovaramo na dosta pitanja,ipak ,odredjena pitanja se izdvajaju ,kao što su (ovoga puta navešćemo samo ona koja se tiču socijalizacije i habituacije  štenaca)

Šta da radim kada moje štene….

  1. štene se plaši piskutavih loptica od trenutka kada ga je udarila loptica,da li treba da uzmemo veću loptu pa da lupamo ispred njega?

Odgovor je :Ne,plaši se piskutavih loptica zato što je imalo negativno iskustvo.U toj situaciji se vraćamo korak nazad u treningu sa psom i postepeno ga izlažemo predmetu u ovoj situaciji loptica,prvo da ne pišti samo da je vidi,kasnije pritiskamo lopticu i,sve vreme obraćajući pažnju  na govor tela psa.To podrazumeva ako je pas u stresu,trening prestaje.

2.Štene se plaši  zvuka usisivača  i laje i beži,pokušavala sam da ga jurim sa usisivačem i drškom da ga usisavam kako bi se navikao ali samo je još više režao.

Odgovor :Sva iskustva psa povezujemo sa  necim pozitivnim .Pas je pokazao strah od usisivača i vlasnik je trebao da ugasi usisivač i da se vrati na početak,upoznavanje psa sa samim usisivačem i povezivanjem sa nečim pozitivnim.Nekada vlasnici nesvesno nagrade nepoželjno ponašanje i onda tu nastanu bezbroj nezgodnih situacija što po psa što po vlasnika.

3.Vlasnica se plaši ljudi uveče kada se vraća,s obzirom da živi u zgradi koja je zavučena,medjutim štene od 7 meseci je takodje počelo kada god se vraća uveče iz šetnje i neko naidje u prolazu da laje na prolaznike,vlasnica obično povuče psa i ubrza korak.

Odgovor : Pas je shvatio da svako veče kada su u šetnji i u odredjenim situacijama pogotovu kada naidju prolaznici ,vlasnica promeni ponašanje.Pa je u početku bio u stresu ,pokazivao je vlasnici da se u takvoj situaciji ne oseća prijatno,medjutim vlasnica je nesvesno zanemarila takve signale (kao što su češanje,pas je išao podvijenog repa..),kasnije u situaciji kada je ona iznenada vrisnula (iza ćoška je izašao prolaznik),pas je zalajao i od tada laje isključivo uveče u šetnji u tom prolazu.Samo povlačenje povoca u takvoj situaciji neće rešiti lajanje psa.Prvo na čemu treba raditi jeste promena ponašanja vlasnice tokom šetnje,zatim u zavisnosti od situacije ako se i pored promene ponašanja vlasnice ,lajanje psa nastavi,onda krećemo da radimo modifikaciju ponašanja psa.

4.Vlasnik nam objašnjava kako njegovo štene hoće da se igra samo sa igračkama od njegove dece,a da svoje ignoriše.

Odgovor :Dečije igračke su od početka dolaska šteneta u vaš dom bile dostupne,samim tim ih je doživeo kao svoje.Daljim radom sa psom i vlasnikom došli smo do zaključka da je štene spavalo sa dečijim igračkama,da su mu deca bacala iste da donese.Bile su interesantne od početka ,što je onda i normalno  da njih voli.One predmete koje im od početka njihovog dolaska u vaš dom učinimo interesantnijim bilo sa hranom kao obrokom ili poslasticama,igrom ili zvukom postaju predmeti koje oni vole .

5.Svaki put kada vidi decu moje štene beži.Imali smo jedno iskustvo kada je dete potrčalo ka njemu da ga pomazi i slučajno zgazilo.Od tada hoće da pobegne.

Odgovor: Vaše štene je doživelo neprijatno iskustvo prilikom upoznavanja sa detetom.U takvoj situaciji bi trebalo da se vaše štene upozna sa detetom u prostoru bez ometača ,pri tome bez naglih i brzih pokreta obraćajući  pažnju  na govor tela psa.Prilikom upoznavanja obavezno treba da ohrabrujete vaše štene uz reči bravo i poslastica.

Primer šta bi to sve štene trebalo da prođe naveli smo u tabelama ispod.

 

 

 

 

 

Navikavanje na dodir

 

 

 

 

 

 

 

Navikavanje na dodir

Čišćenje ušiju

 

Pregled zuba, sluznica, otvaranje usta

 

Pregled očiju i sluznica

 

Pregled šapa, blago stiskanje

 

Sečenje noktiju

 

Štipanje za kožu

 

Golicanje po nosu

 

Okretanje ljubimca na stranu

 

Držanje u naručju

 

Držanje psa i češkanje po stomaku

 

Grljenje psa

 

Brisanje šapa peškirom, umotavanje psa peškirom

 

Stavljanje ama i ogrlice

 

 

 

 

 

 

 

 

Navikavanje na druge ljude

 

 

 

 

 

 

 

 

Navikavanje na druge ljude

 

Žene / Muškarce

Ljude druge boje kože

Visoke muškarce

Osobe sa dubokim glasom

Osobe sa bradom

Starije osobe

Ljude sa šeširom/kapom/kacigom

Ljude sa čizmama

Ljude u trenerkama sa kapuljačom

Ljude sa rancem

Ljude sa naočarima za sunce

Ljude koji hodaju sa štapom

Decu

Decu dok se igraju

Bebe

Ljude koji trče

Beskućnike/koji čudno hodaju

 

 

 

Navikavanje na druge pse

Pse koji se lepo igraju

Pse koji znaju da tolerišu štence i vole sa njima da se igraju / nisu grubi za vreme igre

Štence koji se lepo igraju

 

 

Druge životinje

Mačke

Ostale životinje u vašem domaćinstvu

 

 

 

 

Razne podloge

 

 

Razne podloge

Beton

Linoleum/ klizave površine

Metalni podovi / šahtovi

Drhtave podloge / mostovi/ marina

Stepenice

Mokra trava

Blato

Sneg

 

 

 

 

 

Zvukovi

Grmljavina

Vatromet/ petarde

Vriska dece

Zvuk alarma

Lajanje pasa

Zvuk interfona

Zvuk saobraćaja, sirena

Zvuk lupanja čekića

Zvuk usisivača/ fena

 

 

 

 

Objekti sa točkovima

 

 

 

 

Objekti sa točkovima

Skejt

Roleri

Kante za smeće sa točkićima

Kolica za kupovinu

Kolica za decu

Kolica za osobe sa invaliditetom

Bicikli

Automobili

Autobusi

Motori

 

 

 

 

Predmete

Šerpe

 

Ćebad i čaršavi

 

Metle

 

Baloni

 

Kišobrani/suncobrani

 

Kese koje nosi vetar

 

Ulični znakovi

 

 

 

 

Okruženje

Okruženje bez mnogo ljudi

Okruženje sa puno ljudi

Okruženje sa puno saobraćaja

Tržni centri

Izložbe pasa