fbpx

Pas i povodac

Treći veliki momenat u životu vašeg šteneta posle dolaska u vaš dom i prve posete veterinaru jeste izlazak napolje. Tada su svi članovi porodice uzbuđeni tada prvi put njihov novi član porodice upoznaje spoljašnji svet, nove mirise, druge ljude…

Prvu stvar koja dolazi na red jeste povodac i ogrlica ili možda am, kako odabrati baš onaj pravi za vašeg novog člana porodice samo su neka od pitanja. Zapravo ogrlica ili am i povodac trebaju već da budu nabavljeni.

Koju vrstu povodnika izabrati kada postoji veliki izbor,može zbuniti vlasnike, ono što mi možemo da vam predložimo jeste da izaberete povodac dužine od dva metra (radni povodac) koji se lako može skratiti i na dužinu od jednog metra. Ovakav tip povodnika može vam dosta pomoći prilikom treniranja vašeg psa da ne vuče ali isto tako i daje slobodu vašem ljubimcu kada ga pustite na dužinu od dva metra.

Kod izbora pravog am-a za vašeg ljubimca najbolje bi bilo da vašeg ljubimca povedete sa vama, na taj način izbegavate mogućnost da uzmete mali ili veliki. Ako imate psa manjeg rasta velike su šanse da ne nađete pravu veličinu ali onda možete da iskoristite amove koji su napravljeni za mačke.

Prednosti korišćenja am-a su višestruke osim što ne povređuju vrat psa, što može izazvati velike probleme kod brahiocefaličnih pasa. Pored mehaničkih povreda koje izbegavate korišćenjem am-a takođe izbegavate da povredite i TIREOIDNU žlezdu koja se nalazi u vratu psa, a ona ima ulogu u lučenju hormona  koji utiču na rad ćelija,tkiva i organa kod psa.

Navikavanja psa na povodac , ogrlicu ili am počinje par dana pošto vaš ljubimac uđe u vaš dom. Kada se stavi am ili ogrlica ostavlja se na psu nekoliko dana. Prvo što treba da uradite jeste da stavite am ili ogrlicu na pod i da ga vaše štene onjuši, kada ono to uradi odmah ga nagradite sa malim delićem poslastice. Zelimo da štene stekne  pozitivna iskustva tokom upoznavanja novog predmeta. Posle njuškanja polako ga zakačite i nagradite štene još jednom. Ovaj proces ponavljajte nekoliko puta, a potom ga ostavite na vašem štenetu nekoliko dana. Ovo radimo kako bi se  štene naviklo na njega .

Kada pričamo o povodniku ono što se nama u praksi najbolje pokazalo jeste da nabavite dva tipa povodnika jedan povodnik može da bude od platna, a drugi bi bilo idealno da bude od metala. Štenci istražuju svet oko sebe ubacivanjem u usta i gotovo svi to instiktivno urade sa običnim platnenim povodnikom. U ovakvim situacijama vlasnici obično to okrenu na igru i kada to oni urade imamo problem jer grickanje povodnika onda postaje igra nadvlačenja. Metalni povodac prevenira ovakve situacije. Metal nije baš prijatan za žvakanje i vaše štene možda proba ali ubrzo će odustati, kada vaše štene odustane i takvo ponašanje ne ispolji u naredne dve nedelje možemo izbaciti metalni i ubaciti platneni povodac.

Još jedna bitna stvar jeste navikavanje vašeg šteneta na blago povlačenje povodca to možete raditi u vašem domu uvek kada ugrabiti samo tri minuta slobodnog vremena.  Zakačite vaše štene na povodac i polako ga povlačite u levu stranu odmah kako vaše štene napravi prvi korak ili samo pola koraka odmah ga nagradite sa BRAVO i malim delićem poslastice, potom to uradite u drugu stranu i opet ga nagradite. Tako vaše štene vežbate na potisak povodnika i sprečavate da se ono uplaši,stane i neće da se pomeri ili počne da beži  kada se to desi napolju, a to je sasvim normalno za psa koji se nađe u stresu i prvi put oseti potisak na povodniku u nepoznatoj sredini.

Još jedan veliki problem kod novih vlasnika predstavlja momenat kada njihov pas krene da vuče na povodniku. Prvih nekoliko meseci ovo vam može biti interesantno, ali kasnije to prerasta u veliki problem i može biti prava frustracija za vlasnike.

Prvo što bi trebalo da uradite u situacijama kada vaše štene krene da vuče jeste da stanete pozovete vaše štene i kada se ono vrati da nastavite šetnju. Poziv koji vezbate za vraćanje je zapravo fokus vašeg šteneta gradite ga još od onog momenta kada ono uđe u vaš dom kroz razne igrice koje podstiču vašeg psa na razmišljanje. Cilj je da u šetnji povodac vašeg ljubimca bude opušten.

Koristite jasnu komandu kada vašeg psa puštate da istražuje i obavezno to povezujte sa površinom na kojoj se on nalazi. Ono što mi obično radimo jeste da dok smo na asfaltu pas hoda pored ,ali da kada dođemo do trave koristimo komandu “Ajde” kao reč za otpuštanje i da ono može da njuška i obavi sve potrebne fiziološke potrebe.

Kada razumemo potrebe našeg psa i učimo ga komandama koje nam trebaju u svakodnevnom životu dobijamo srećnog psa i postajemo srećna porodica.

PRIMERI INTERESANTNI

Najčešća pitanja vlasnika koja nam postavljaju na individualnim časovima jesu :

1.Da li trebam da zgazim psa kako bi išao pored ?

Jedno veliko NE.Pas je živo biće koje oseća bol,patnju ,strah i stres.Povredjivanjem psa možete dobiti trenutne rezultate koji su posledica toga što vas se vaš  pas plaši,a to nikako ne želimo.

 2.Mom psu dajem poslastice tokom šetnje i on još više vuče ?

Najčešće vlasnici greše u tajmingu davanja poslastica .Pas će uvek  ispoljiti ponašanje koje svesno ili nesvesno nagradi onaj koji ga šeta.

  1. Kada prolazimo prometnim ulicama moj pas stane i neće da se pomeri,šta činiti?

Različiti su uzroci takvog ponašanja.Najčešće je u pitanju stres i strah usled loše socijalizacije i habituacije.Kada imate psa koji se plaši  određenih zvukova u situaciji kada šetate prometnim ulicama,vraćamo se korak unazad u treningu.Postepeno navikanje i izlaganje psa  određenim situacijama,obraćajući pažnju na govor tela psa.Kada imate situaciju da štene  sedne ,a  ne plaši se različitih zvukova ,buke i slično,pokušajte da budete interesantni u šetnji i da ga zainteresujete da krene,uvek povezujući pozitivne stimuluse i odredjeno ponašanje u datoj situaciji.

  1. Zašto moramo da koristimo am kod našeg psa,čuli smo da se amovi koriste kako bi psi još više vukli?

To je zabluda koja je proistekla iz činjenice da se haskijima stavljaju amovi kada vuču sanke.Stavljaju im se amovi kako se ne bi povredili  kada nose ogrlice.

Kod brahiocefaličnih rasa  pasa se obavezno koriste amovi.Zbog same anatomije glave kao i brahiocefaličnog sindroma,opasno je po život psa  voditi ih na ogrlicama.

5.Moj pas kada vidi povodac i am ,krene da beži po kući,ja ga jurim i tako u krug,ima li tu pomoći?

Nikada ne jurite psa kada hoćete da mu stavite  am i da idete u šetnju.U velikom broju situacija,pas doživi kao igru i “istrenira “ vlasnika da ga svaki put juri .Pozovite ga,povežite  am sa nečim lepim.Na primer kada god vidi am dobije nagradu.Kada god mu stavite am,dobije nagradu.Kroz pozitivnu motivaciju  dobijamo srećnog psa i postajemo srećna porodica.