Moć jedne reči bravo

Tako jednostavna reč,toliko bitna u treningu,a opet najčešće zaboravljena.

Verovali ili ne ?

Najčešća greška vlasnika jeste ta što poželjna ponašanja ne nagradjuje ili što najčešće nesvesno nagradjuje nepoželjna ponašanja. Vaš pas  još kao štene ne priča srpski jezik, ali ga kroz trening odnosno signale komandi koje ga učimo tokom treninga, naučimo da razume srpski jezik i još dosta drugih stranih jezika. Psi komuniciraju govorom tela.

Kada učite psa značenje odredjene reči koju u treningu nazivamo komandom,osim u situacijama kada pas traži odredjeni predmet, najvažnije je da kod sebe imate nagradu kojom  ćete markirati željena ponašanja.

Zašto nam je bitna onda reč bravo? Kako nam ona pomaže u treningu?

Prvo što treba da znate jeste da na  početku svakog treninga  odnosno vežbanja komandi vi nagradjujete hranom  psa  više puta, ali necete ga nagradjivati  više puta hranom tokom celog njegovog života.

Bravo reč nam pomaže i slobodno možemo reći služi da ohrabrimo psa u stresnim situacijama, ali isto tako da ga bodrimo u izvršenju željene komande.

Nagradu u treningu pozitivnom motivacijom je i reč BRAVO.

Primer kako izgleda jedna vežba na našim časovima jeste :

 izgovorite ime vašeg psa  ,vaš pas vas pogleda ,vi krenete da spuštate nagradicu i u momentu davanja nagradice naglasite reč BRAVO.

Na taj način ubacujete značenje ove reči, vi je kao vlasnik štenetu svesno ubacujete u treningu kao nagradu poželjnog ponašanja.

Kada smo rekli  da služi da ohrabri vaše štene, mislimo pre svega  na početak treninga na deo o socijalizaciji i habituaciji. Vaše štene će čuti mnogo raznih zvukova neki će biti mnogo neprijatni za njega jedini način na koji mozete da dignete njegovo” samopouzdanje“ jeste korišćenje reči bravo i da mu na taj način podignete energiju i ohrabrite ga.

Svakako je prvo potrebno da reč Bravo bude predstavljena štenetu tako da on shvati šta ona znači. Odnosno da  reč bravo poveže sa nekim  prijatnim iskustvom, najjednostavniji primer kada dajemo poslasticu.

Obratite pažnju  na tonalitet vašeg glasa kako izgovarate reč bravo. Ukoliko vičete, odredjeni psi će se uplašiti i onda ta reč će imati sasvim suprotno značenje.

Ponašanje koje nagradjujete kod vašeg psa će se ponavljati, u odredjenom trenutku smanjujemo  nagrade (hranu), ukoliko ste koristili reč bravo i pas je tokom treninga sa vama naučio da ona ima značenje jednako kao hrana, na dobrom ste putu u  treningu, ukoliko ste ipak zbunjeni i mislite da nešto ne radite kako bi trebalo, krenite iz početka, uredu je da pogrešite.

Edukacijom vlasnika da koristi reč bravo u treningu pasa, pomažemo da svaki četvoronožni član porodice bude srećan.