Mentalno razgibavanje pasa

Shodno situaciji u kojoj smo se svi zajedno nasli. Osmislili smo serijal igrica za vlasnike pasa pod nazivom “Mentalno razgibavanje pasa”.

Svesni činjenice da nam je zbog očuvanja zdravlja kretanje ograničeno, nasim izlaskom ograničeno je  bilo i šetanje pasa.

Igrice u kojima vlasnici uče/vežbaju sa svojim psima različite trikove, psi koriste svoju inteligenciju kako bi za odredjeno ponašanje dobili nagradicu. Neke pse je lakše umoriti kroz mentalne igrice nego fizičkom aktivnošću. Na našim radionicama govorimo o tome kako da naučite psa da zaradi hranu kroz igru pri tome nagradjivajući poželjno ponašanje. Tu uvek vlasnicima kažemo da obrate pažnju, da se nagradjivanje ne pretvori u podmićivanje. Psi nisu roboti, niti igračke već živa bića koja osećaju patnju,bol,strah i stres i zbog toga veoma nam je važno da vlasnicima objasnimo kako oni zapravo uče.

 Za ove igrice vam je potrebno dobro raspoloženje, želja da radite sa vašim psom, strpljenje i vreme.

Predstavljamo vam 10  igrica koje možete vežbati sa vašim psom u kući  i vreme provedeno zajedno učiniti  zabavnim :

1.Dodir

Otvorimo dlan ruke i okrenemo ga ka psu. U trenutku kada vaš pas pridje  i onjuši, markirate to ponašanje sa dodir i  nagradjujete vašeg psa  iz druge ruke. Na početku vežbice ruku stavljate blizu vašeg psa,u nekom trenutku ako on ne shvata šta treba da uradi možete mu pomoći tako što ćete ga dlanom dotaći po njušci, reći “dodir” i nagraditi sa nagradicom.

Ako imate psa koji ne želi da dodirne  vaš dlan,onda ćemo u ruci sa otvorenom šakom držati granulu  , približiti je ka psu, kako bi smo ga zainteresovali da pridje i njušne.Kada je prišao,pipnućemo njegovu njušku, reći dodir i nagraditi iz druge ruke.

Cilj igrice je da pas shvati da kada god njuškom dodirne vaš dlan, dobije nagradicu. Ruku kasnije možete pomerati na visinu i ovu igricu kombinovati sa npr. komandom sedi.

2.Toplo -hladno

Za ovu igricu vam je potrebno:

Za početak 1 plastična čaša koja nije providna(može i od jogurta),kasnije možemo više čaša,

Granula  ili poslastica

Ako imate psa koji ne voli bas svoje granule da jede.Onda koristite poslasticu jačeg intenziteta(mirišljavija poslastica) kao što je komadić sira,šunke,slanine,bilo šta što vaš pas voli i sme da jede.

Na početku kažite vašem psu da sedne, stavite granulicu ispred psa i prekrijte je čašom, tako da vaš pas to vidi. Princip je da vaš pas krene da ispoljava istraživalačka ponašanja kao što su da dodirne čašu njuškom ,da je lizne,tapne šapom i dr. Onog trenutka kada pas dotakne  njuškom,šapom čašu ,otvorite čašu i dajte mu granulicu ili poslasticu koja se nalazi ispod čaše. Da igrica ne bi bila toliko jednostavna uzmite  još jednu čašu, sada imate 2 čaše. Stavite granulu ispod jedne ,čekajte reakciju vašeg psa. Ako odmah  tapne šapom,njušne čašu ispod koje se nalazi granula ,dobiće  tu granulu kao nagradu.Ako ne tapne,sačekaj te da vaš pas razmišlja,ispoljavaće različita ponašanja i pitanje je vremena kada će pogoditi čašu ispod koje je granula. Sada igricu činite još težom time što vrtite čaše u krug.Princip je isti treba da pronadje čašu ispod koje je granula ili poslastica.Kasnije ubacujete i treću čašu,vrtite u krug,zatim četvrtu itd.Najbitnije je da postepeno igricu otežavate i da vaš pas voli da je vežba sa vama.

 

 

3.Skok kroz ruke

Ova igrica je za male rase pasa koji mogu proći kroz vaše ruke.Za veće pse je najbolje vežbati sa obručem.

Za ovu igricu su vam potrebne poslastice,vreme i strpljenje.

Prva faza jeste navodjenje granulom ili poslasticom.

Levu ruku naslonite na krevet,pod,a desnom rukom navodite psa sa granulom da prodje ili preskoči levu ruku.Bitno je da vašeg psa nagradjujete svaki put kada prodje sa rečju bravo i nagradom.Ako vam se desi da vaš pas hoće da prodje ispod vaše ruke,onda možete koristiti jastuk i staviti ruku na jastuk.Na kraju  spojićemo ruke u krug,baciti poslasticu tako da pas prodje kroz krug od vaših ruku .Prolazak vašeg psa kroz krug od vaših ruku možete markirati rečima kroz,hop ili koju god reč vi više volite. Ne zaboravite da nagradjujete to ponašanje rečju bravo i nagradicom.Trening je igra.

 

4.Interaktivna igračka za 2 minuta

Za ovu igricu vam je potrebna plastična flašica,skalpel i makaze,granule koje vaš pas jede.

Flašica bi trebala biti od čvršće plastike.Kao neka alternativa može biti i kutija od teniskih loptica.

Pomoću skalpela i makaza napravite  rupice na flašici.

Kada pravite rupice gledajte da one ne budu preblizu jedna druge,da ne budu velike i da ne budu male tako da granule ne mogu ispasti iz njih.

Kada ste napravili rupice na flašici,ubacite granule  granule u flašicu i dajte je psu.Ako vaš pas nije zainteresovan ,ne zna šta treba da radi,možete je okretati tako da pokažete psu da ispadaju granule iz nje.Pas iz ove igračke može dobijati obrok i time ga “zaraditi”.Flašica nije dostupna ako je prazna jer onda nije interaktivna igračka već predmet za žvakanje i jelo.

5.Moj pas se pravi mrtav

Pre nego što krenete da vežbate ovaj trik sa vašim psom,vaš pas bi trebalo da zna komandu lezi.

Kažete vašem psu da legne,zatim ga navodite uz pomoć granule ili poslastice,tako što granulu pomerate od njegove njuške ka glavi i ledjima,tako da će on da je prati i u jednom trenutku će da legne,kada legne takvo ponašanje možete markirati sa rečima beng beng,mrtav ili koju god reč da želite i nagraditi psa sa granulom ili poslasticom ,koju god varijantu da ste izabrali i rečju bravo.

6.Igra njuha

Za ovu igricu vam je potrebno  :

Kutija od cipela,patika i stare novine,papir i sl.

Zgužvate stare novine,papir i ubacite u kutiju.Kada ste ubacili papir ,stavite par granulica unutra .

Date vašem psu kutiju i onda gledate koje ponašanje će vaš pas da ispolji,ponašanje kada vaš pas njuši granule izmedju papira u kutiji markirate sa rečju traži ,njuši itd.

Ne zaboravite da ohrabrujete vašeg psa sa rečju bravo.Trening je igra strpljenja i vremena.

 

7.Peškir

Za ovu igricu potrebni su vam  peškir   i granulice.

Stavite peskir na neku ravnu površinu.Stavite granulu na peškir, zatim krenite da presavijate peškir tako da ga rolate-jedna granula ili vise pa ga presavijte ,pa par granula pa savijte peskir i tako do kraja peškira.Peškir na kraju liči na rolat.Zatim malo odmotate peškir i stavite granulu tako da pas vidi da na peškiru ima granula.Ovom igricom želimo psa da podstaknemo na istraživački duh i da vidimo kakav ima njuh.Cilj  je da pas krene da odmotava peškir,odmotavajući peškir ,nailazi na granule koje su nagrada u ovoj igrici.

  1. Povuci- potegni

Za ovu igricu vam je potrebna obična kartonska kutija od cipela,patika, skalpel,makaze, plastični poklopac ili plića plastična posuda,pertla,kanap ili parčence krpe i gumena igračka

Na  kartonskoj kutiji skalpelom napravite rupu tako da plastični poklopac može da prodje.Zatim skalpelom napraviti rupicu na plastičnom poklopcu tako da kroz tu rupicu može da prodje pertla,kanap ili parče krpe. Provučemo pertlu,kanap ili parče krpe ,za koju god varijantu da se odlučite nećete pogrešiti,i napraviti čvor .Drugi kraj zavežemo oko gumene igračke.Par granulica stavimo u  plastični poklopac i ubacimo ga u kutiju.Gumena igračka ostaje vezana za plastični poklopac,kako bi vaš pas kada uhvati igračku , izvukao plastični poklopac i video da se u poklopcu nalaze granulice.

 

  1. Vašar

Za ovu igricu su vam potrebni skalpel,makaze,kartonska kutija,predmet, igračka ili poslastica (štapići ili koskice).

Odsecite ili savite ivice kartonske kutije.Sa jedne strane kutije isecite kutiju tako da napravite rupu.Na vrhu kutije napravite 6 rupa.Kroz rupu sa strane kutije provucite ruku sa poslasticom ili predmetom koji vaš pas voli.Kada pas gleda u kutiju on vidi poslasticu ili predmet koji iskače kroz neku od 6 rupa koje ste napravili.Važno je da vaš pas pobedi i uj igrici obratite pažnju da ne dodje do frustracije kod psa ako vi stalno pobedjujete.Bodrite ga i ne zaboravite trening je zabava,ove igrice služe kako bi se vaš pas umorio i zabavio na mentalnom nivou.

 

 

 

  1. Krpa iznenadjenja

 

Za ovu igricu su vam potrebne stara garderoba, krpa (peškir), makaze, konac, igla, granulice.

Staru garderobu ćemo iseći i napraviti male krpice različitih oblika i veličina. Krpice ćemo prišiti  na različitim mestima za krpu.Kada krojite krpice obratite pažnju da nema dugmića,šnireva,nitni. Kako se pas ne bi povredio ili progutao dugmić itd.Krpa bi trebalo da bude stabilna ,ne želimo da pas kliže po njoj.Prišivene krpice na  krpi treba da  budu prepreka  na krpi kao podlozi.Granulice sakrijemo u krpicama. Postavite igračku na čvrstu podlogu i gledajte kako vaš pas reaguje.Takodje ova igračka postoji u gotovoj varijanti na internetu.Gotovu varijantu u našem serijalu nismo koristili,zato što onda nije zanimljivo.Uživali smo praveći sve ove  interaktivne igračke i igrice za naše najbolje prijatelje i članove porodice.

Ostale igrice možete pogledati na našem you tube kanalu MN obuka pasa i edukacija vlasnika.

Igrice su odlične za umaranje psa na mentalnom nivou.Ne zaboravite da bodrite vašeg psa i da se oboje zabavite.Trening je igra, a ne  nužno zlo.

Srećan pas, srećna porodica!