fbpx

Kavez za pe – kazna ili nagrada

Kavez ili ograda – Jedna od najučestalijih grešaka novopečenih vlasnika pasa je ta što nemaju kontrolu nad prostorom. Kavez, a još bolje ograda vam baš to omogućavaju, a njome dobijate kontrolu nad prostorom. Ovo nije konačno mesto za boravak vašeg ljubimca koristi se samo prvih nekoliko meseci kako bi se štene što bolje kontrolisalo.

Većini pasa kojima je kavez, ili ograda lepo predstavljena nemaju strah prema njoj i rado ulaze unutra i provode tamo omiljenu štenetovu radnju, a to je spavanje. Pored toga ako vam se desi neka ne planira situacija koju ne možete da pomerite sa sigurnošću bez griže savesti štene možete ostaviti unutar ograđenog dela, a vi možete da izađete i ostavite štene samo.

Kada govorimo o učenju samostalnosti, to znači da psa trebamo odmah u početku učiti da ima svoje mesto za odmor nego da nam je konstantno po rukama, spava sa nama u krevetu i praktično se nikada ne odvaja od nas. U suprotnom, štene ili pas mogu postati zavisni o nama i našem prisustvu, a onda burno reagovati kada ostanu sami. Bitno je da navikavanje psa da boravi sam u kući mora biti postupno.

Krevetić ili prostirka za spavanje koje borave u kavezu prilikom uklanjanja kaveza ili ograde treba da ostane i da se štene polako uvodi u trening sa komandom  mesto . Ono bi nju prihvatilo znatno brže nego da je ona početa da se uči sa godinu dana, a to je i svrha treninga pozitivnom motivacijom da oni naš komande prihvate sa ljubavlju. Samo na taj način zadata komanda uvek biće obavljena na obostrano zadovoljstvo.

Kavez i ograda nisu kazna i nikada ne trebaju biti korišćeni kao kazna. To je mesto na koje vaš pas uvek ide sa ljubavlju i rado tu provodi svoje vreme.