fbpx

Jezik pasa

Šta vam vaš pas govori?

Mnogi od nas razgovaraju sa našim psima, ali da li ste znali da nam se i oni obraćaju? Ne sa rečima, naravno, ali njihova lica i tela uvek pokazuju signale o tome kako se osećaju.

Učenje o tome šta vaš pas govori vam znači da možete biti bolji pratilac i bolje razumeti njihovo ponašanje tako da možete odmah reagovati kada stvari postanu izazovne.

Moramo gledati na ‘celog’ psa, obraćanje pažnje na njihove individualne signale tela može biti korisno.

Pokreti tela mogu biti varljivi. Mahanje repom vašeg psa nije uvek dobar znak. Može signalizirati sreću ili uznemirenost, pa je važno pogledati i izraz lica vašeg psa i njihove druge tjelesne signale.

Kod nekih pasa teže je uočiti signale od drugih, na primer ako su po rasnim karakteristikama sa prekomernim kožnim naborima, ili veoma dugim, mekanim ušima, ili repom koji je postavljen visoko i uvijen napred.

Međutim, možete postati stručnjak za svog psa i ono što on kaže prateći njegova ponašanja. Kakva je situacija kod vašeg psa?

Da li je to novo, bučno, konkurentno ili zastrašujuće? Da li vašem psu treba malo nežnije upoznavanje sa ovakvim situacijama kako bi se osećao opuštenijim u budućnosti? Da li se vaš pas odmaknuo, sa spuštenom glavom, ušima natrag, očima u obliku polu meseca? Možda vam je rekao da mu je neugodno. Može pokušati da se povuče i to mu vi morate dozvoliti. Potrebno mu je da ga slušate

Ako ignorišete ove signale može se desiti da ih vaš pas više ne ispoljava i može se desiti da odmah predje u agresivno stanje.

Najizraženijih telesnih signala su oči u obliku polu meseca, a psi koji okreću oči na gore sa spuštenom glavom, lagano hodajući sa čvrsto zatvorenim ustima, zaista se osećaju zabrinuto.

Sramota je da naši pseći prijatelji nisu bolje shvaćeni kada nam kažu da su nesrećni.

Alternativno, vaš pas možda iskolači oči, naginje se napred, podigne uši , sa veoma mirnim, ukočenim telom. To često znači da je vaš pas pod velikim stresom. Možda štiti nešto što je za njega vredno kao što je igračka ili ukusna žvakalica.

Prepoznavanje ovih znakova, koji su potpuno normalno ponašanje pasa, je neophodno da bi se sprečilo da vaš pas bude pod stresom.

Ako vidite svog psa koji pokazuje ovakvo ponašanje, onda ne ulazite u konfrontaciju stvari koje su ga dovele u takvo stanje nego se odmaknite, tako da se o prvo smiri.

Kada možemo biti sigurni da je naš pas srećan? On će imati blagi pogled, uši na njihovoj sredini (nije okrenuto prema napred ili zabačene nazad), a njegova usta mogu biti otvorena i blago zadihana. Njegov rep će lagano mahati, obično ga neće nositi visoko preko leđa.

Vaš pas uvek komunicira, pa zašto ne biste saznali više o signalima njihovog tela i pridružili se razgovoru?