MARIJA I NIKOLA

Mi smo Marija i Nikola profesionalni treneri pasa, čuvari pasa, hendleri, kinološke sudije, bihejviristi i budući veterinari. Od kad znamo za sebe okruženi smo životinjama. Marija je svog prvog psa mešanku Mazu dobila kada je imala samo pet godina, dok je Nikola svoje prve korake napravio uz pomoć pudle Peni. Od tada su psi ušli u naše živote i postali deo naše svakodnevnice. Rasli smo uz njih i uvek nas je rad sa psima privlačio.

Kako smo odrastali u dosta različitim delovima Srbije Marija je posle Maze, imala i nemacke ovcare , mesanaca koje je udomljavala i šarplaninca Rex-a sa kojim je zakoračila u svet obuke. Prvo je pokušala sa ‘profesionalnim’ trenerima ali nije joj se sviđao njihov grub način rada i ophođenja prema psima. Odlučila je da proba sama.  Uz dosta truda i rada šarplaninac je znao osnovne komande ali i neke komande koje baš nisu svojstveni šarplanincu kao što je preskakanje prepona, skakanje kroz obruč, donošenje frizbija. 

Pored pudle Peni Nikola je u  svet obuke pasa  krocio sa poenterima, srednjeazijskim ovcarima, nemackim, engle-skim seterima, ostrodlakim pticarima. Odrastao sam u porodici kinologa dok su mi deda i stric bili lovci. Lov kao sportska disciplina me nije toliko privlačila vise me je privukao rad sa lovačkim psima. Takođe i u ovom podnevlju primenjivala se obuka primenom sile, ja sam dobio svog prvog psa nemackog ostrodlakog ptičira Brika sa 17 godina i sa njim radio samo primenom pozitivne motivacije i koristeći niske i duboke tonove za korekciju ponašanje ili za nagradu posle dobro obavljene vežbe. Obučeni pas Brik i danas je sa nama i pomaže nam dosta prilikom dolaska drugih pasa kod nas na čuvanje kao i prilikom socijalizacije štenaca.

Učenjem o evoluciji, anatomiji i fiziologiji pasa sa dolaskom na fakultet naše znanje se dosta proširilo. Posećivali smo razne seminare, predavanja uvek smo težili da saznamo sto više  informacija o psima i njihovom ponašanju, a pre svega o načinu kako mi možemo da utičemo na to ponašanje i da ga modifikujemo.

Posedujemo licence za profesionalne šetače, petsitere, hendlere, trenere pasa, psihologe za pse, a pored toga i veterinari smo.

Pored škola za trenere pasa i bihejvioriste iz Velike Britanije, Austrije i Nemačke koje smo prošli prisustvolai smo na nekoliko praktičnih seminara u  Nemačkoj i Austriji od strane profesionalnih trenera koji su već 30godina u treningu sa psima. Sa njima razmenjivali iskustva, a sa nekima ostali u stalnom kontaktu. Smatramo da učimo ceo naš život tako da se svake godine usavršavamo i unapređujemo naše znanje. 2019. Imali smo veliko zadovoljstvo da 25dana provedemo u jednom Austriskom centru za socijalizaciju pasa gde smo prisustvovali brojnim časovimao ponašanju pasa.

A danas pored Brika tu je i Sljokica ,king carls kavalijer ,kojeg je Marija udomila, a obucena je nasim obostranim trudom i radom. Ona je primer da se bez obzira na to sto je bila odrastao pas kada je dosla kod nas moze nauciti svemu, samo je pitanje vremena ,truda i strpljenja. Ona nam sada takodje pomaže prilikom dolaska drugih vlasničkih pasa koji nisu navikli na odvajanje od svojih vlasnika.

Kroz svakodnevni rad sa psima odlučili smo da znanje koje smo mi stekli i primenili kod naših pasa u obuci podelimo sa vama i da vam olakšamo život sa njima.

Srećan pas srećna porodica.

sr Serbian
X
×
×

Cart