Marija

cuvanje pasa, obuka pasa, trening pasa, pansion za pse-234x300

NAŠ TIM

Naš tim čine Marija i Nikola profesionalni treneri pasa, kinološke sudije, hendleri, budući veterinari i psiholozi za pse. Od kad znamo za sebe okruženi smo životinjama. Marija je svog prvog psa mešanku Mazu dobila kada je imala samo pet godina ,dok je Nikola svoje prve korake napravio uz pomoć pudle Peni. Od tada su psi ušli u naše živote i postali deo naše svakodnevnice. Rasli smo uz njih i uvek nas je dobrobit i rad sa psima privlačila.

Kako smo rasli u dosta različitim delovima Srbije Marija je posle Maze, imala i nemacke ovcare , mesanaca koje je udomljavala i šarplaninca Rex-a sa kojim je zakoračila u svet obuke. Prvo je pokušala sa profesionalnim trenerima ali nije joj se sviđao njihov grub način rada i ophođenja prema psima. Odlučila je da proba sama.  Uz dosta truda i rada šarplaninac je znao osnovne komande ali i neke komande koje baš nisu svojstveni šarplanincu kao što je preskakanje prepona, skakanje kroz obruč, donošenje frizbija.  Tvrdnja da se takvi psi ne mogu ’’obučiti’’ i ničemu naučiti pokazalo se potpuno pogresnim. I ako tada njeno znanje nije bilo veliko o principima učenja niti o modernim načinima treninga koji se danas sve više koriste ni na kraj pameti joj nije bilo da koristi električne ogrlice, udaranje pasa. Oduvek mi je bilo nepojmljivo da ljudi pse nazivaju najboljim prijateljima, a da  koriste takve surove metode obuke.

Pored pudle Peni Nikola je u  svet obuke pasa  krocio sa poenterima,srednjeazijskim ovcarima,nemackim ostrodlakim pticarima… Odrastao sam u porodici kinologa dok su mi deda i stric bili lovci. Lov kao sportska disciplina me nije toliko privlačila vise me je privukao rad sa lovačkim psima. Kako su i u ovom podnevlju primenjivala obuka primenom sile ja sam dobio svog prvog nemackog ostrodlakog ptičira Brika sa 18 godina i sa njim radio samo primenom pozitivne motivacije i koristeći niske i duboke tonove za korekciju ponašanje ili za nagradu posle dobro obavljene vežbe. Obučeni pas Brik i danas je sa nama i pomaže nam dosta prilikom dolaska drugih pasa kod nas na čuvanje kao i prilikom socijalizacije.

Učenjem o evoluciji, anatomiji i fiziologiji pasa sa dolaskom na fakultet naše znanje se dosta proširilo. Posećivali smo razne seminare, predavanja uvek smo težili da saznamo sto više informacija o psima i njihovom ponašanju, a pre svega o načinu kako mi možemo da utičemo na to ponašanje i da ga korigujemo. Završili smo kurseve za profesionalne šetače i petsitere. Pored kursa prisustvolai smo raznim predavanjima u  Nemačkoj i Austriji od strane profesionalnih trenera i sa njima razmenjivali iskustva, a sa nekima ostali u stalnom kontaktu.

A danas pored Brika tu je i Sljokica ,king carls kavalijer ,kojeg je Marija udomila ,a obucena je nasim obostranim trudom i radom. Ona je primer da se bez obzira na to sto je bila odrastao pas kada je dosla kod nas ,pas moze nauciti svemu,samo je pitanje vremena ,truda i strpljenja.Ona nam sada takodje pomaže prilikom dolaska drugih vlasničkih pasa koji nisu navikli na odvajanje od svojih vlasnika.

Znanje koje smo mi stekli i primenili kod naših pasa u obuci odlučili smo da podelimo i sa vama.

Sve naše metode obuke bazirane su na pozitivnoj motivaciji bez bilo  kakve upotrebe sile nego kroz igru i nagradice.

Ovde se ne radi samo o ljubavi prema vašem četvoronožnom prijatelju nego i o odgovornom postupanju sa njim.

Nije dovoljno biti samo ljubitelj životinja treba ih i razumeti.

Vidimo se ! Av Av

Nikola

PRIZNANJA

sr Serbian
X
×
×

Cart