fbpx

Sprečite lajanje u stanu

Sprečite neželjeno lajanje

Mnogim vlasnicima pasa ovo je poznata situacija : Treba da krenete na posao ( vaš pas je super lepo se ponaša, otišao je na svoje mesto ili još uvek “kunta”), a onda kad vas nema deset sati i dođete kući dobijate detaljan izveštaj pa čak i pretnje od komšija kako je vaš pas lajao. Psi laju iz mnogo razloga, a vi niste tu da ih smirite je jedan od razloga koji vas može izludeti.

Ako živite sa iritirajućim komšijama koji nemaju bas mnogo razumevanja, recite im da radite na rešavanju  problema i  da  budu strpljivi, na kraju možda vam i pomognu. 

Ovo su nekoliko načina koje možete da preduzmete ako  vaš pas laje, a vi niste u stanu da sprečite to.

Psi ne laju eto čisto da bi pravili buku. Lavež je njihov odgovor na uočene pretnje ili uzbudljive signale(deca se dobacuju lopticom ispred zgrade, razni zvukovi od đubretarskog kamiona do glasa komšinice koja uvek miluje vašeg psa ). Iz takvih razloga mnogi vlasnici da bi rešili problem laveža odsecaju zvukove iz spoljašnjeg sveta tako što pale televizor, ostave uključen radio, uključe mašinu.

To pre svega neće pomoći psu da prestane da laje iz prostog razloga što pas ima mnogo izoštrenije čulo sluha nego mi i te zvukove koje mi možda ne bi čuli pored tih kućnih aprata vaš ljubimac ih sigurno čuje.

Još jedna činjenica zašto psi laju kada ostanu sami je taj zato što im je dosadno, a puni su energije.  Prvo što treba da uradite je pre posla da uzmete psa i da izađete sa njim napolje i malo ga izmorite. Šetnja po parku pre vašeg odlaska na posao psu će potrošiti malo energije, a samim tim neće ni imati toliku želju da laje.

Još jedan način da psu skrenete misli sa lajanja na nešto drugo je da mu pružite zanimaciju dok ste odsutni. Nabavite psu koskice od kože ili loptice koje pište i koje mogu biti zanimljive u dužem vremenskom periodu.  Napravite psu neku igračkicu (kupite tenisku lopticu napravite nekoliko manjih rupica i unutra ubacite granulice)ili kupite kong to će psu držati paznju duži vremenski period. Pre nego što mu date igračkicu naučite ga kako se ta igračka koristi i koliko ona može biti interesantna.

Takođe kada god ste sa psom dok je mali pružite mu pozitivan trening i nagradite ga poslasticom kada prestane da laje ili kada mu pokažete poslasticu zadržite malo ruku i ako pas ne zalaje nagradite ga.

Ako pas ostaje duže od 4 sati sam, obezbedite mu obilazak šetača pasa ili ga odvedite u dnevni boravak za pse. Psi kao i ljudi ne vole da budu sami, a i njihova potreba je da budu u društvu pogotovu dok su manji  i da se navikavaju na razne zvukove, mirise. Ovo je jako bitno da ne biste  kasnije imali plašljivog, pa čak i agresivnog psa.