fbpx

Park za pse i socijalizacija

Parkovi za pse i Socijalizacija štenaca

Parkovi za pse  su odlično  mesto za istrčavanje i druženje vašeg kućnog ljubimca sa drugim psima, ali moramo vas razočarati da ovo nikako nije mesto za pravilnu socijalizaciju vašeg šteneta. Znamo da je lakše da pustite štene i da gledate kako će se ono snaći jer polazimo od činjenice da ni jedan pas neće napasti štene.

Ovakvo razmišljanje je skroz pogrešno, nisu svi štenci isti i ne igraju se svi psi isto. Neki psi vole grublju igru i nekom štenetu ona može da se svidi ali takođe nekom se ona neće svideti podviće uši i rep, sklanja će se, vlasnik će ga konstatno podizati u naručje doći će do frustracije i iritacije  gde se može javiti lajanje pa čak i moguć napad na drugog psa.

Verujemo da ne želite da traumirate svoje štene prilikom socijalizacije. Zato smo i u knjizi „ Moja prva šapa“ poseban deo odvojili za govor tela kod pasa – posebno kod štenaca. Kada ovo kažemo u potpunosti smo sigurni da će vaše štene ispoljiti sve  školske primere stresnih signala dok odrasli psi mogu nekad to preskočiti i preći u konflikt.

Imajte na umu da vaše štene ne izlažete drugim psima koji nisu dobro socijalizovani, izbegavajte izlaganje vašeg ljubimca tim situacijama, u protivnom vaš ljubimac će pokupiti negativna iskustva iz tog susreta, a kasnije ćete vi imati velike probleme sa njim.

Dok je vaš pas štene nije poželjno da ga odvedete u park za pse i pustite da trči okolo bez kontrole. Za početak, on može upasti u ne tako dobro socijalizovano društvo iz kojeg može izvući negativno iskustvo. Ovo je gotovo uvek greška kod novih vlasnika pasa u parkovima za pse.

Pored toga, vi morate da budete sigurni da se on nalazi u društvu zdravih pasa koji su vakcinisani kako se vaš ljubimac ne bi zarazio nekom zaraznom bolešću.

Prilikom upoznavanja sa drugim psom obratite pažnju na njihov govor tela. Ako se psi njuškaju i mašu svojim repovima, velike su šanse da će se igrati i takvo ponašanje nagrađujte i ohrabrujte. Takođe, ako se oba psa spuste na prednje noge koje su ispružene, dok su im zadnje noge uzdignute, to je jasan znak poziva na igru.

Da biste što bolje razumeli svoje štene treba da razumete govor njegovog tela. Kada se vaš pas oseća stresno ili nelagodno u određenoj situaciji, on će vas upozoriti.

Nažalost, većina vlasnika ne prepoznaje ove znakove da se pas nalazi u stresu i zanemaruje ih, a kasnije oni prerastaju u veliki problem, pošto vlasnici ne udalje štence iz ovih stresnih situacija.

Važno je da nikada ne udarate ili kažnjavate psa u ovakvim situacijama jer ako isključite ove načine da vam oni neverbalno govore, može doći do toga da oni jednostavno preskoče ovaj korak i postanu agresivni ili plašljivi.

  Pažljivo posmatrajte štene u svakoj novoj situaciji i NIKADA ne zanemarujte stresne signale koje nam šalju.

Neki od stresnih signala su zevanje, pokazivanja zuba, nakostrešenost dlake,čakarasto oko…

 

Na ulasku u svaki park za pse stoji istaknut spisak sa pravilima ponašanja, koji je napravljen radi bezbednosti pasa ali i vas kao njihovih vlasnika.

 1. Pas mora biti pod stalnom kontrolom vlasnika ili vodiča
 2. Vlasnici su odgovorni za svaku povredu, štetu nanetu drugim psima i ljudima od strane svojih pasa
 3. Svi psi koji ispolje prve znake agresije moraju biti udaljeni iz parka. Psi sa takvim karakteristikama obavezno moraju nositi korpu. – takođe ovakvi se psi ne bi trebali uvoditi u park ako ima nekoga.
 4. Zabranjen je ulazak: skotnim ženkama, ženkama u teranju, bolesnim i povređenim psima.
 5. Ne uvoditi štenad mlađu od 4 meseca i štenad koja nisu vakcinisana.
 6. Zabranjen je ulazak dece mlađe od 8 godina.
 7. Pokupiti otpad od psa, kao i svaki drugi otpad (opuške od cigareta, omote, papire…)
 8. Svi psi moraju biti zdravi, čipovani i vakcinisani protiv zaraznih bolestii.
 9. Ne unositi hranu. Ovo se prvenstveno misli na hranu za ljude ali naš vam je savet da nikada ne unositi ni hranu za pse. Neki psi mogu imati probleme sa čuvanjem resursa i onda tako mogu ugroziti život vašeg ljubimca.Uvek krenite od pretpostavke da nisu svi psi vaš pas . Svaki pas je jedinka za sebe i samo ponašanje psa je jedinstveno i kompleksno.
 10. Nije dozvoljeno unošenje alkoholnih pića u park.
 11. Park se ne može koristiti za spontana društvena okupljanja i obuku pasa.

Da bi  ste vašeg ljubimca mogli  da pustite u park trebalo bi da zna svoje ime i da se na njega odaziva. Sve ostale komande kao što su sedi, čekaj, stani… nisu neophodne za boravak vašeg psa u parku za pse.

S obzirom na to da nisu svi delovi grada obezbeđeni ograđenim parkovima za pse, mnogi vlasnici pasa koriste javne zelene površine kako bi se rekreirali sa svojim ljubimcima. Nadamo se da će se broj ograđenih parkova u skorijoj budućnosti povećati, ali u međuvremenu, ne zaboravite da je pravila psećeg bontona neophodno svuda primenjivati  zarad bezbednosti vaših ljubimaca, ljudi u vašoj okolini ,a i vaše  kao vlasnike.

Kada upoznate stresne signale kod pasa dobijate odgovor na još jedan sastojak recepta

 srećan pas,srećna porodica.

Marija i Nikola

Edukativni centar MN obuka pasa i edukacija vlasnika